Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför fick 92-åringen den torftiga matlådan – kommunen tar allvarligt på kritiken

Glömska från köket och otydlig beställning låg bakom den torftiga matlådan.
– Det är inte en specialkostlåda som vi är stolta över, säger Sundsvalls kommuns måltidschef Anna-Sofia Kulluvaara.

Annons

Under måndagen reste kommunens måltidschef, Anna-Sofia Kulluvaara ner till Sundsvall för att reda ut vad som gick snett med den numera rikskända matlådan. Hon har nu varit i kontakt med kökschefen på det aktuella köket.

Anledningen till den magra matlådan ska bero på otydlighet i beställningen och att köket glömt skicka med grönsaker.

– Köket har gjort helt rätt och skickat enligt specialkostbeställningen men de har glömt att skicka med grönsaker. Det är den mänskliga faktorn som gjort att vi brustit, säger Anna-Sofia Kulluvaara.

Under tisdagen kommer hon att träffa ledningen för Sundsvalls mat och måltider för en diskussion om hur de ska undvika att det händer igen.

– Det är en specialanpassad låda. Är det allergier måste vi gå strikt efter beställningen. Men de ska också se fina ut. Kvalitén håller inte den nivå som den ska göra, säger hon.

Bilden på matlådan har fått många att reagera och 92-åringens son Per Larsson har tagit emot många kommentarer från hela Sverige. Både hemtjänstpersonal och anhöriga till äldre har hört av sig och berättar om liknande erfarenheter.

– Jag kunde inte drömma om att det skulle bli en sån här reaktion, säger han.

Han ska nu tillsammans med sin syster träffa kommunen till veckan och han upplever att de tagit kritiken på allvar.

– Det kan bli något bra av det här. Både vi, andra och kommunen har något att lära. Jag hoppas att de som bestämmer börjar lyssna på folk på gräsrotsnivå, säger Per Larsson.