Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför fick sjuk 42-åring ingen ambulans

Den 42-åriga patienten hade andnöd och hög feber – men fick ingen ambulans.

I stället rådde en SOS-sjuksköterska patienten att själv ta sig till vårdcentralen.

Händelsen inträffade i juni. Patienten hade då av och till haft hög feber i flera dygn, hade inte ätit eller druckit och hade svårt att andas. En anhörig ringde 112, där en SOS-sjuksköterska fick prata med patienten.

Sjuksköterskan hjälpte patienten att få en akut tid på vårdcentral. Men hon skickade ingen ambulans, utan bedömde att patienten skulle få vård snabbare genom att själv ta sig till vårdcentralen.

På vårdcentralen fick patienten direkt ambulans till sjukhuset, där det visade sig att denne hade dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning. Patienten vårdades på intensivvårdsavdelningen och tillståndet var ett tag mycket kritiskt.

Händelsen har Lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

SOS-sjuksköterskan säger att det var ont om ambulanser vid tillfället, och medger att hon vägde in det när hon anvisade patienten att själv ta sig till vårdcentralen. Hon ska ha upplevt "en press ifrån ambulansdirigenter och ambulanspersonal som innebar att hennes prioriteringar ifrågasattes, speciellt nar det var ont om lediga ambulanser".

Under SOS alarms grundutbildning får deltagarna lära sig att alltid prioritera ambulans utifrån patientens symtom – inte utifrån tillgången på ambulanser. Nu ska detta bli ännu tydligare. SOS alarm ska också upprätta rutiner och riktlinjer vid resursbrist.