Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kan din tv bli värdelös efter regeringens beslut

Mängder av tv-apparater kommer att bli värdelösa efter regeringens beslut om att byta frekvenser i det marksända tv-nätet.
– Om man har en gammal tv som inte kan ta emot de nya moderna utsändningarna kan det vara så att man behöver köpa en ny, säger Marcus Hartmann, presschef vid Teracom till Sveriges radio.

Annons

Läs även: Politiker betalar inte TV-licens

Upp mot 100 000 hushåll kan komma att tvingas byta tv eller köpa en ny tv-box för att kunna se på tv framöver.

Det är det så kallade 700-bandet som läggs om från att användas till tv till att vara en del av mobilnätet.

– De luckor i mobiltäckning som i dag finns ska täppas till, säger Caroline Boström, chef för enheten för spektrumtillstånd vid PTS till Sveriges radio.

När 700-bandet släcks kommer tekniken T2 ta över. Moderna tv-apparater kan ta emot de signalerna, men för äldre tv-apparater blir det värre.

– Gamla tv-apparater fungerar däremot för alla fria kanaler som SVT och TV4. Dessa behöver bara göra en ny kanalsökning efter omläggningen av kanalerna, säger Marcus Hartmann till Sveriges radio.