Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kan Rödén behålla superlönen – löneavtal hölls hemligt

Turerna fortsätter kring förre sjukhustoppen Margareta Berglund-Rödén.

Det är P4 Västernorrland som skriver att ett hemligt löneavtal slutits, där hon får rätt att behålla sin chefslön trots att hon egentligen inte har rätt till den.
– Vi är ibland i situationer där vi måste se till att ha viss kompetens på plats och det kan bli väldigt dyrt ibland, säger Inger Bergström till P4.

Annons

Läs också: Berglund-Rödén slutade i november – får ändå chefslön från landstinget

Margareta Berglund-Rödén är inte kvar som förvaltningschef för specialistvården. Nu har hon gått tillbaka som ortopedläkare, precis som hon var tidigare, men lönen är fortfarande lika hög.

Det trots att hon inte uppfyller kraven för att få behålla lönen – på 114 000 kronor i månaden.

Enligt Radio P4 beror det på att ett avtal som aldrig diarieförts och därmed inte blivit offentligt. En offentlig toppchef har alltså suttit på ett hemligt avtal.

Anders L Johansson var den som anställde Berglund-Rödén.

Han har efter att han fått sparken ersatts av Inger Bergström som landstingsdirektör. Hon berättar för radiokanalen om policyn vad gäller lönesättningen.

– Lönestruktur, arbetsprestationer och arbetsmarknadslöner är avgörande för lönenivån när man nyanställs. Då har vi en struktur vi ska följa. Är det så att man behöver gå utanför den strukturen har vi något som heter farfarsprincipen, att rådgöra med sin närmaste chef i lönesättningsfrågor, säger hon och fortsätter:

– För lönesättningsbeslut som avviker från gällande struktur och riktlinjer krävs alltid ett godkännande från närmaste chef. Om det avviker ordentligt kan landstingsdirektören godkänna. Vi är ibland i situationer där vi måste se till att ha viss kompetens på plats och det kan bli väldigt dyrt ibland.

Hon förklarar att hon önskar i efterhand att avtalet diarieförts och att hon hoppas att den typen av extremt gynnsamma avtal ska undvikas framöver.

– Som jag sa finns det regelverk jag ska se till att vi följer. Vi ska utbilda våra chefer i vad som gäller.

Läs också: Polisutredningen mot förre sjukhustoppen nedlagd