Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ökar personalkostnaderna vid länets sjukhus

Den senaste veckan har det förts en debatt om vilket sjukhus som ökat sina personalkostnader och stafettkostnader mest. Vi vill här ge några kompletterande fakta, som bättre belyser orsaker till skillnaderna i utveckling, samt varför det är problematiskt när stafetter står för en allt större del av personalen på en arbetsplats.

Den ökning av kostnader för läkarpersonal som finns vid sjukhuset i Sundsvall visar att de har haft lättare att kunna besätta de vakanta tjänsterna som funnits. De övriga två sjukhusen har inte lyckats anställa läkare till lediga tjänster i samma omfattning.

En annan bidragande faktor till varför personalkostnaderna vid sjukhuset i Sundsvall har ökat mer än vid de andra två sjukhusen, är att man fått fler arbetsuppgifter och därmed ett större behov av personal. Sedan år 2014 utförs där till exempel så kallad ballongsprängning vid hjärtinfarkt, dygnet runt, årets alla dagar. Tidigare var det en verksamhet vid sjukhuset endast måndag-fredag. Detta kräver givetvis mer personal. Cancervårdens utbyggnad är en annan förändring som påverkat behovet av personal. Ytterligare en anledning är att fler läkare under specialistutbildning attraherats till sjukhuset och anställts.

Det siffrorna speglar för främst sjukhuset i Sollefteå, men även till stor del i Örnsköldsvik, är svårigheterna att hitta personal med rätt kompetens som vill ta en fast anställning.

Att vi då i stället i stor utsträckning tvingas vara beroende av tillfällig, inhyrd, personal är inte bra för kontinuiteten – varken för patienterna, den fast anställda personalen eller den långsiktiga utvecklingen av verksamheterna. Utvecklingen av kostnaderna för inhyrd personal är således inte enbart en ekonomisk fråga.

Mot bakgrund av ovan beskrivna blir ”stafettkostnaderna” i relation till de fasta kostnaderna ett bättre mått på läget i en verksamhet, än stafettkostnaderna i absoluta tal.

Ewa Back (S)

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Landstinget Västernorrland

Annicka Burman (V)

Vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel