Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför påstås Sundsvallsvattnet göra "nyttigare" julmust

Ett musterium rullas upp lagom till jul.
Där internationella läskjättar tillsätter sötningsmedel har Vasa bryggeri i Njurunda nu tagit fram en "nyttigare" brygd.
Hemliga ingrediensen? Sundsvalls kranvatten.

Så här års brukar många uppleva ett plötsligt sug efter julmust. Och nu lanseras ännu ett alternativ till den traditionella drycken.

– Den är unik, säger bryggeriets vd Niclas Nilsson och fortsätter:

– Vi har skapat en ny kategori som ligger mellan light-varianterna och de fullsockrade. Andra bryggerier har försökt men inte lyckats utan valt syntetiskt sötningsmedel istället. Tack vare att vattnet från Nolby vattentäkt är så fantastiskt bra på att bära upp aromerna har vi tagit vara på möjligheten att ta fram en produkt som innehåller 30 procent mindre socker i förhållande till en vanlig läsk.

Läs också: Timrås kranvatten näst bäst – i hela landet

Själv beskriver han smakupplevelsen som "något lättare" än de fullsockrade musterna på marknaden.

Men i ett blindtest – där fem muster av olika varianter från olika bryggerier provades – får den inget högt betyg av ST:s testpanel Carolina Frankson, Roland Engström och Josefine Karlsson.

Att klunka i sig must är fortfarande starkt förknippat med julfirandet. Men drycken sätter inte längre nya försäljningsrekord varje år, enligt Niclas Nilsson.

– Andelen must minskar, men läskkategorin ökar totalt sett, säger han.

Ni har inte funderat på att tillverka must året runt?

– Vi och andra bryggerier har testat. Men det är ingenting som har slagit väl ut. Just när det gäller must vill man kunna längta till den.

Han passar också på att ta död på den seglivade myten att smaken mellan jul- och påskmust skiljer sig:

– Det är ingen skillnad, det är samma innehåll.