Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför satsar vi pengar på torget

Annons

Replik på bland annat "Öppet brev till Sundsvalls kommuns ansvariga", ST 13 oktober.

Under kort tid har två nästan identiska debattartiklar publicerats i ST som ställer frågan varför kommunen planerar att bygga ett torg för 40 miljoner kronor när skolan måste spara 15 miljoner kronor. Vi vill med detta försöka ge svar på dessa debattartiklar.

Det är viktigt att klargöra skillnaderna mellan daglig drift till exempel vikarier i skolan och investeringar till exempel torget. Drift är löpande kostnader som återkommer och som är till för att driva den dagliga verksamheten. Investeringar är av engångskaraktär och finansieras via lån eller avsatta pengar för investeringar. Medan driften betalas direkt betalas investeringar av på flera år. Om vi skulle låta bli att investera i torget så innebär det inte att vi kan använda de pengarna till skolan i stället. Investeringspengar används för att exempelvis bygga nya skolor, nya vägar, nya parker och nya äldreboenden. Det gör vi för att vi har ett ansvar gentemot framtidens generationer att bygga en kommun som klarar morgondagens behov.

Merparten av alla skattepengar går till den dagliga driften. Barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall spenderar varje år cirka 2,2 miljarder kronor. Sparförslaget är på 15 miljoner.

Sparförslaget har tvingats fram för att verksamheten inte håller sin budget och har högre kostnader än inkomster. Då tvingas verksamheten i slutet av året att spara för att de redan använt upp den pott pengar de har. Självklart kan man då fråga sig om de inte borde ha fått mer pengar från början. Det är bra att känna till att skolorna i Sundsvall får mer pengar per elev än vad skolor får i de flesta andra kommuner i Sverige. Flera skolor och de flesta förskolor i Sundsvall klarar även att hålla sin budget utan att få underskott,

Vi hade helst sluppit införa dessa sparkrav, därför har vi i nio månader uppmanat verksamheten att själva bromsa de kraftiga kostnadsökningarna. När verksamheten inte gjort med detta vore det oansvarigt av oss att inte agera. Om vi tillåter att några verksamheter får dra över sin budget så riskerar vi att få en kommun med ekonomi i fritt fall. Det skulle få ödesdigra konsekvenser med besparingskrav på långt många fler områden än bara skolan.

Vi vill såklart inte att barnen ska fara illa. Därför har vi varit väldigt tydliga med att vi inte ska bryta mot någon lag och att om behovet av en vikarie är akut så ska man kunna göra undantag. Det finns som sagt några skolor och många förskolor som har en budget i balans. Hos dessa är vikariekostnaderna redan i dag på en rimlig nivå och det är framförallt där som dessa undantag med vikarier kommer att tillåtas.

João Pinheiro

Ordförande barn- och utbildningsnämnden

Peder Björk

Ordförande kommunstyrelsen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel