Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ställs tomma skor ut i Sundsvall i en stor aktion

Hundratals tomma skor kommer att fylla gator och torg på lördag i flera städer i Sverige, bland annat Sundsvall. Skorna representerar människor som lider av ME, kronisk trötthetssyndrom.

Annons

På lördag är det den internationella ME-dagen. För att uppmärksamma det ställs hundratals tomma skor ut på gator och torg runt om i landet för att synliggöra ME-sjuka.

Skorna med tillhörande berättelser representerar dem som på grund av sjukdomen inte själva kan delta, eftersom sjukdomen gör de hårdast drabbade sängliggande eller att orken inte finns att utföra aktiviteter.

Aktioner hålls i Stockholm, Göteborg, Umeå och Sundsvall under parollen #MillionsMissing.

Kampanjen är del av en global rörelse med närmare hundra aktioner världen över. På sociala medier kommer man att kunna följa aktionen genom att söka på hashtaggar som: #MillionsMissing, #MillionsMissingSweden och #canyouseeMEnow.

Få som själv inte är drabbade vet vad ME är. Det har länge varit en bortglömd och ifrågasatt sjukdom, av flera orsaker. Förutom försummad biomedicinsk forskning, där de årliga anslagen behöver ökas 25-faldigt för att komma i nivå med forskning om andra lika drabbande sjukdomar, så är det också en komplex sjukdom.

Sjukdomen yttrar sig genom att kroppens energiproduktion, immunsystem och nervsystem påverkas negativt.

Ofta har de sjuka en historia av att ha bollats runt inom sjukvården och inte haft något riktigt fack att placeras i.

Få läkare har sett helheten av ME och följt patienterna över tid. Därtill har ofta alltför breda diagnoskriterier använts, vilket lett till att sjukdomen sammanblandats med kronisk trötthet av andra skäl och även med utmattningssyndrom. ME har beskrivs av experter som en av de sista stora sjukdomarna som återstår att utforska.

Fakta om ME/CFS

ME/CFS klassas av WHO som en neurologisk sjukdom. Den drabbar 0,1-0,4 % av befolkningen, vilket motsvarar mellan 10-40 000 ME-sjuka i Sverige. Både barn och vuxna kan utveckla sjukdomen och en majoritet insjuknar i samband med infektion. Det typiska för sjukdomen är ansträngningsutlöst försämring (PEM) där alla slags aktiviteter som går över den tolererade nivån medför symptomökning och försämring. Sjukdomen är ofta svårt funktions- och aktivitetsnedsättande även om den förekommer i olika svårighetsgrader. Cirka 25 % av patienterna är bundna till sina hem eller sängliggande. Symptomen kommer från flera av kroppens system och kan innebära muskelsvaghet, feber och eller febermående, huvud- och muskelvärk, intryckskänslighet, minnes- och koncentrationssvårigheter och ortostatisk intolerans. Barn och ungdomar har i allmänhet bättre prognos.