Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dataspelare sportar mer än andra

Det är länge sedan dataspelarna var ett släkte bleka enstöringar som satt timme efter timme framför skärmen och drack coca-cola.
Dagens spelare sportar mer än genomsnittet, och hobbyn är större än fotboll och hockey tillsammans.

Hanna Persson i Sundsvall är 21 år och spelar dataspel ungefär tio timmar i veckan. Just nu är hon inne på spelet Sims.

– Jag spelar för att slappna av, ungefär som andra kanske använder böcker, säger Hanna Persson till TT.

Men dataspelande är inte det enda hon sysslar med på fritiden. Minst tre gånger i veckan tränar hon också på Friskis & Svettis, vilket gör henne till en ganska typisk dataspelare. En undersökning som Sifo gjort åt processorföretaget Intel visar nämligen att dataspelarna sportar mer än genomsnittssvensken. 61 procent av alla svenskar idrottar regelbundet, men bland dataspelare är motsvarande siffra 74 procent.

– Kanske får de som spelar dataspel dåligt samvete för att de sitter stilla så mycket, och då vill man gå till gymmet. Så är det för mig i alla fall, säger Hanna Persson.

Sammanlagt spelar 17 procent av svenskarna dataspel regelbundet. Det är nära tre gånger så många som regelbundet spelar fotboll eller hockey. Över hälften, 54 procent, av dem som spelar dataspel gör det oftast tillsammans med någon annan.

Undersökningen baseras på telefonintervjuer med 1 000 svenskar över 15 år.