Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåtid möter nutid på vallen

På söndagen var det vandring på Vallenbodarna, en gammal fäbodvall cirka en mil norr om Gnarp. Mitt ute i skogen träffades intresserade för att lyssna till historien om vallen, titta på växtarter och se flodpärlmusslor i Dyrån.

Vallenbodarna var den sista vallen i bruk i Gnarp. 1956 slutade man att använda den som fäbodbruk. Idag finns där fjorton stugor kvar, som mest fanns där 45 byggnader men det var på 1860 talet. På söndagen samlades ett tjugotal personer på vallen för att lyssna till historia om området.

Ingrid Törnqvist inledde med att berätta om vallen och om människorna där. Hon och hennes syster Birgitta Törnqvist Nordin var på Vallen då de var små. Ingrid själv var lite ung men hennes syster var med då korna flyttades från byn och över berget en mil för att komma på sommarbete.

Ingrid Törnqvist tar upp en karta från år 1648 som visar att vallen fanns redan då. Hon berättar att vallen troligtvis övergavs i mitten av 1700-talet förmodligen på grund av att det inte fanns något bete kvar åt djuren. Då flyttades vallen 5-6 kilometer söderut till Gammelboan för att sedan flyttas tillbaka i början av 1800-talet.

Idag ägs stugorna på vallen av privatpersoner. De som bor där gör allt för att bevara den så bra som möjligt inför framtiden, bland annat med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. Ingrid Törnqvist är idag vallfogde, en slags vaktmästare på vallen. Innan henne var hennes pappa det och innan honom hennes moster.

Besökarna blir inbjudna till systrarna Törnqvists vallstuga, stugan som förr tillhörde deras moster Brita Norberg även kallad Bricken på Hammarn. Hon var bojänta på vallen från det år då hon var tolv år gammal tills dess att vallen lades ned 1956.

– Vallstugan är den äldsta stugan på vallen, men den är byggd på Gammelboan 1793 och sedan flyttad hit, berättar Ingrid Törnqvist.

Inne i stugan är det välstädat och fint, sängarna fint bäddade med sidentäcken och trasmattorna ligger fint på golvet. Det är pyntat i hyllorna och nyplockade blommor står på bordet.

– Vi försöker att ha det precis som moster hade det, säger Ingrid Törnqvist. Moster hade olika mattor som skulle ligga till vardags och helgdags. Sommarmattor och vintermattor, likadant var det med dukar och gardiner.

Birgitta Törnqvist Nordin sätter sig vid det lilla bordet framför fönstret inne i stugan. Hon berättar att under stugan så går det en vitterväg. En väg som småfolket tar. Hennes moster och mamma trodde på småfolk och det var många gånger som de satt framför brasan tillsammans med barnen och berättade historier om dem.

– Men småfolket var inget att vara rädd för de var goda, säger Birgitta Törnqvist Nordin. Moster berättade att hon ibland blev väckt av dem för att hon måste gå ut till korna. Min mamma berättade att hon var ute och plockade blåbär en gång men det var så mycket småfolk omkring henne att det inte gick att plocka.

Efter att alla fikat i sommarsolen så tar Sven Norman, ordförande i Nordanstigs naturskyddsförening med gruppen till Dyrån, några hundra meter in i skogen. Han vill berätta om Flodpärlmusslan som finns där.

Sven Norman hade varit där lite tidigare för att se var det fanns några musslor och när vi kom fram till ån visade han ett tomt musselskal som låg ovan vattenytan. Jag försäkrar om att det inte är jag som har tagit ut musslan, säger han. Flodpärlmusslan är fridlyst, han berättar att det största hotet mot musslan var pärlfisket.

– Flodpärlmusslan är över 80 miljoner år gammal. Det är häftigt att vi har ett djur här som har överlevt dinosaurierna. Den kan också bli väldigt gammal, i norrbotten hittades en som var 280 år gammal, berättar Sven Norman.