Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Bowie har avlidit

Den brittiske sångaren David Bowie är död.
Artisten hittade ständigt "sina nya, egna vägar", menar musikkritiker som hyllar Bowies stora betydelse för den moderna populärkulturen.

Rykten om Bowies hälsa har surrat i flera år, och han har kämpat mot cancer i flera månader. Bowie fyllde 69 år i fredags, samma dag som hans nya skiva "Blackstar" släpptes. Nu är han död. I uttalandet på Facebook står att han somnade in fridfullt "omgiven av sin familj efter en heroisk, arton månader lång kamp, mot cancer".

Bowies son, Duncan Jones, skriver på Twitter att han är väldigt ledsen, och lägger ut en bild från sin barndom, där hans far ses bära honom på sina axlar.

– Det finns popstjärnor och så finns det David Bowie, han spelade i en helt egen division och var med om att förändra allt, och då menar jag verkligen allt, säger Per Sinding-Larsen, musikkritiker och programledare på SVT, till TT och fortsätter:

– Han var med om att utveckla popmusiken men också popstjärnan. Innan han gjorde det var det 60-tal och låtar på 3 och 30. Han gjorde om allt det där. Jag tror inte att det finns någon artist som inte är skyldig honom ett tack.

Kulturjournalisten Ika Johannesson säger att hon är "ledsen och tagen" när TT når henne efter beskedet om David Bowies död.

– David Bowie har varit totalt avgörande för utvecklingen av modern populärkultur, med sitt totalt orädda sätt att prova nya saker, sin vilja att experimentera med kläder, med musik och samarbetspartners. Han har aldrig gjort något förväntat någon gång, och att ha klarat det och varit så konsekvent i det i så många år är helt makalöst, fortsätter hon.

Ika Johannesson säger att hon så sent som i fredags "hade en högtidsstund" när hon lyssnade på nya skivan.

– Man kan inte annat än att säga att han gick ut med flaggan i topp.

Musikjournalisten Ametist Azordegan har efter dödsbeskedet ställt in möten under morgonen för att hämta sig, uppger hon för TT.

– Jag sitter här och lyssnar på hans musik och tänker att han går in i döden på samma sätt som han var artist. Ingen såg det komma, säger hon.

Per Åke Jansson, författare till boken "David Bowie på svenska", är tagen när TT når honom på måndagsmorgonen.

– Jag är alldeles bestört, det är ungefär samma chock som när John Lennon dog.

Han är precis på väg hem från New York, där han varit för att fira Bowies 69-årsdag. Han var med på en konsert där bland annat gamla bandmedlemmar spelade.

– Producenten för de två senaste skivorna var också med i bandet och han ringde upp Bowie på mobilen och så sjöng alla 700 i publiken "Happy birthday" för honom, berättar Jansson.

– Det går inte att sammanfatta på ett A4 vad David Bowie har betytt för modern musik. Han har ständigt hittat sina nya, egna vägar. Han överlevde punken, grungen, hip hopen och elektronisk musik. Han har skapat sin egen musik och det har inspirerat många, musiker, sångare och konstnärer, att ta nya djärva steg.

Bowies största bedrift för rockhistorien var hans fruktansvärt modiga androgynitet, säger musikkritikern Andres Lokko om sin stora idol.

– I en era där rocken var i händerna på en slags machokultur så dök den här spenslige, morotsfärgade kalufsen från Brixton upp i smink och randiga kroppsstrumpor och gjorde det coolt och legitimt att inte följa konventionerna, och i synnerhet att leva ut olika former av sexualitet. Han blev en symbol för alla outsiders och gjorde populärkulturen androgyn.

Bowie var också den första som bröt mot popens och rockens konventioner, menar Susanne Ljung, programledare för "Stil" i Sveriges Radio P1.

– Han skaffade sig en alternativ persona och klädde denna persona. Han var den som gjorde det först och bäst av alla. Musiken behövde inte vara och se ut bara på ett sätt, den kunde vara något helt annat.

Marie Dimberg, som tidigare haft ledande roller på EMI och numer är manager för Roxette, skriver i en kommentar till TT:

"David Bowie är en av vår tids absolut mest inflytelserika och banbrytande artister, kanske den mest betydelsefulla av alla. Förutom en fantastisk sångare och låtskrivare var han gränsöverskridande på så många sätt. Visuell, dramatisk och hela tiden återuppfann han sig själv".

Bowie föddes den 8 januari 1947 och är bland annat känd för låtarna "Space Oddity" (1969) och "Let's Dance" (1983). Han har också medverkat i flera filmer.

Bowies senaste liveframträdande var vid en välgörenhetskonsert i New York 2006, enligt BBC.

Fakta: David Bowie

• Född den 8 januari 1947 som David Robert Jones i Brixton i London. Död den 10 januari 2016.

• Bowie musikintresse väcktes då han var nio år gammal tack vare singlar med artister som The Platters, Fats Domino, Elvis Presley och Little Richard. Bildade sitt första band som 15-åring och albumdebuterade som 20-åring. Genombrottet kom dock först två år senare med singeln "Space oddity".

• Under 1970-talet blev Bowie sedan en av världens mest inflytelserika artister tack vare sin innovativa förmåga inom såväl musiken som det visuella. Har fortsatt att ge ut hyllade album under hela sin karriär – det senaste, "Blackstar", gavs ut så sent som förra veckan.

• Album: David Bowie (1967), "David Bowie" (även utgivet som "Space oddity") (1969), "The man who sold the world" (1970), "Hunky dory" (1971), "The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (1972), "Aladdin sane" (1973), "Pin ups" (1973), "Diamond dogs" (1974), "Young americans" (1975), "Station to station" )1976), "Low" (1977), "Heroes" (1977), "Lodger" (1979), "Scary monsters (and super creeps)" (1980), "Let's dance" (1983), "Tonight" (1984), "Never let me down" (1987), "Tin machine" (1989), "Tin machine II" (1991), "Black tie white noise" (1992), "The Buddha of suburbia" (1993), "Outside" (1995), "Earthling" (1997), "Hours" (1999), "Heathen" (2002), "Reality" (2003), "The next day" (2013), "Blackstar" (2016).

• Filmer (i urval): "Mannen utan ansikte" (1976), "Blodshunger" (1983), "Labyrint" (1986), "Kristi sista frestelse" (1988), "Twin Peaks: Fire walk with me" (1992), "Basquiat – den svarta rebellen" (1996), "Zoolander" (2001), "The prestige" (2006).