Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Ali Hussein hade älskat Kent Ekeroth

Minns du "Ali Hussein" eller Lasse Lindroth (1972-1999) som han egentligen hette? Han var komiker och slog igenom som "Nader" i SVT:s serie Sjukan där han spelade mot Ulf Brunnberg och Björn Gustafson. Lindroth var på många sätt före sin tid då han var en av de första komikerna med utländsk bakgrund som aktivt drev med rasism och fördomar. Efter honom har komiker som David Batra, Soran Ismail eller Nour El-Refai följt och om Lindroth inte dött i en bilolycka är det troligt att han med skräckblandad förtjusning hade skildrat hur det han skämtade om på 1990-talet idag letat sig in i samhällsdebatten.

Exempelvis det faktum att Sverigedemokraternas Kent Ekeroth som nu inte kommer med på SD:s riksdagslista väljer att flytta till Ungern. Det är ingenting uppseendeväckande då SD tidigare hyllat Ungern och Ekeroths "järnrörskompis" Erik Almqvist är bosatt i landet sedan flera år tillbaka. I rättvisans namn bör det också påpekas att fler nog skulle mår bra av att bo utomlands en tid, då det ofta innebär att man kan betrakta Sverige med friska ögon. Jag själv bodde ett knappt decennium som student i Storbritannien och insåg då att det både fanns mycket bra med Sverige och mycket som kan bli bättre.

Ekeroth tänker alltså flytta till ett land som inte tar emot några invandrare.

Det är därför inte själva flytten som är uppseendeväckande utan hur Ekeroth motiverar den i en intervju med SvD: "Till att börja med så har de ingen invandring. Det är det viktigaste. Och de värderar högt sin egen kultur och grunden den europeiska civilisationen vilar på". Ekeroth tänker alltså flytta till ett land som inte tar emot några invandrare. Ett resonemang som är som klippt och skuren ur en av Lindroths krogshower på 1990-talet där en given karaktär var skinnskallen som sa "man borde flytta till ett land som inte tar emot några invandrare" alternativt "alla blattar ska ut förutom dom på pizzerian för de är schysta". Lindroth hade säkerligen använt Ekeroth som punchline så kanske borde den nyligen petade riksdagsledamoten sadla om och bli ståuppkomiker – för han kan i alla fall vara rolig. Även om det är oavsiktligt.