Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De anordnar lopp för cancersjuka: "Känns bra att få engagera sig och hjälpa till"

På lördag annordnas "Run for hope" vid Sidsjön. För andra året i rad sker loppet i samarbete med Barncancerfonden.
– Genom att annordna detta lopp kan jag i alla fall göra lite skillnad, säger arrangören Scharien.

Annons

Över hela landet anordnas lopp under samma dag, 7 oktober för att samla in pengar till de barn som fått cancer och deras familjer. I Sundsvall arrangeras två lopp, ett på Alnö och ett vid Sidsjön. Klasskompisarna Katarina Viberg och Mimmi Sjöberg ordnar tillsammans med Rosanna Scharien som jobbar på Vitamin Well, loppet vid Sidsjön.

– Det känns bra att engagera sig i praktiken och samla in pengar till hjälp för de som drabbats, säger Katarina.

Läs även: Ny reklamfilm ska sätta Sundsvall på kartan – unika samarbetet visas på biografer

Redan i somras började Katarina och Mimmi planera för loppet. För några veckor sedan visade det sig att Rosanna Scharien också påbörjat planering för ett lopp. Nu kan de slå ihop sina anmälda till en stor klunga på lördag.

– Jag och Mimmi hade samlat ihop 19 personer nu med Rosanna så får vi 25 till. Som om det inte var nog har vi även slagit vårt ekonomiska mål och det känns ju riktigt roligt, säger Kristina Viberg.

– Sedan skolan började i augusti har vi bjudit in vänner så det är kul att vi blir ett gäng, säger Mimmi.

Förra året drog "Run for hope" in 1,1 miljoner kronor i Sverige. Redan nu har det samlats in 945 000 kronor.

– Årets mål är 1,5 miljoner och det tror jag inte är något problem att nå eftersom vi redan hunnit samla in så mycket, säger Rosanna Scharien.

Enligt Barncancerfonden drabbas varje år 300 barn av cancer. Tack vare modern forskning överlever närmare 80 procent av de drabbade.

– Självklart är det en bra siffra men det är inte tillräckligt. Det behövs mer forskning och genom att vara med och anordna det här loppet kan jag göra i alla fall lite skillnad, säger Rosanna Scharien.

Läs även: Greenpeace genomförde aktion i västra Medelpad: "En del av en global kampanj"

Loppet startar klockan tolv vid skidstugan. Varvet runt sjön kan man välja att gå, springa eller cykla. Startavgiften är 50 kronor som går direkt till Barncancerfonden. Dessutom ger Vitamin Well lika mycket för de 2000 första startande i landet.

– Det går också bra att anmäla sig på plats och donera om man vill. Sidsjön känner många till i Sundsvall så vi räknar med att fler kommer att delta, säger Katarina Viberg.