Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De anständiga får inte gå längre

Annons

Det är sant att Sverige är ute ur den akuta krisen. Regeringen har klarat det svåra läge som uppkom i höstas bra. Över 150000 nya asylsökande väntar nu på skydd, stöd och myndighetens bedömning, men flyktingströmmen är tillbaka vid sommarens fullt hanterbara nivåer. Regeringen har, i samarbete över blockgränsen, visat sin regeringsduglighet.

Men grundproblemet, den enorma flyktingströmmen över Medelhavet, finns kvar. Det viktiga är att vi i all den signalpolitik som tävlingen ner mot botten innebär mellan länderna, nu inte fortsätter nedåt. Inrikesminister Anders Ygeman (S) misstänks av en del för att tänja på gränserna ytterligare genom sitt uttalande att så många som 80000 av de som nu söker asyl i Sverige inte kommer att få asyl. Och möjligen vinner han någon sympatisör på detta uttalande.

Men det är också sant. Det är en effekt av asylsystemet. Den som inte har rätt till asyl här inte rätt att stanna. Och asylrätten kan och måste vi värna. Den som behöver skydd ska få det. Fri invandring däremot är en omöjlighet i dagsläget. Det är därtill en omöjlighet som bara gynnar de främlingsfientliga krafterna. Men dessa gynnas också av signalpolitisk färd ner mot den botten där asylrätten inte längre finns.

Danmark, som under förra året tog emot 18300 flyktingar varav en stor del berodde på att Sverige slog stopp efter 163000, styrs av en mångårig politisk anpassning till en främlingsfientlig politik. Högerregeringen diskuterar nu i termer av att försämra asylrätten. Resten är signalpolitik som när Danmark, ett av världens rikaste länder, lagstiftar om att man ska kunna ta pengar av flyktingar som kommer hit. Ska vi ta pengar av den som flyr för sitt liv? Det danska "Socialdemokratiet" står bakom.

Vad är det för ena dårar som härjar i Europa? Vad är det för ena dårar som härjar på andra sidan Öresund? Det handlar om signalpolitik. Det finns inte ett enda exempel på någon flykting som med mer än 10000 danska kronor på fickan mjölkar danska staten på pengar. Får vi någonsin ett sådant exempel? Knappast! De flesta har redan tvingats göra av med sina pengar för att redan på vägen hit betala flyktingsmugglare.

Jag menar att vi i Sverige nu måste passa oss så att vi inte hamnar på den danska vägen. Vi bör besinna oss när det som redan gjorts verkar fungera. Det borde också Moderaterna förstå när de försöker övertrumfa alla andra av de anständiga partierna med ständigt nya krav. De är förstås väldigt sugna på stigande opinionssiffror. Vi får hoppas att tillräckligt många av dem ännu tar Reinfeldts ord om öppna hjärtan på allvar.

För problemet är inte löst på långa vägar. EU tar nu till hot mot Grekland om uteslutning från Schengensamarbetet då landet inte upprätthåller sin yttre gräns. Det är ett problem. Men det stora problemet är att EU saknar ett gemensamt solidariskt agerande. Där ligger hotet mot de öppna gränserna i EU och hela Schengensamarbetet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel