Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är de vanligaste missarna vi gör – så återvinner du rätt

Har du slängt tandborsten i plastcontainern eller kanske vinglas i glastunnan?
Det är vanliga misstag som kan ställa till det rejält i återvinningsprocessen.
– Det finns ett enkelt knep för att veta att man gör rätt, säger Tomas Wikner på Reko.

Många har redan full koll på att man ska återvinna – men det kanske inte är helt lätt att veta hur man ska återvinna. Det finns skillnader mellan vad man lämnar på en återvinningsstation mot för vad man lämnar på någon av Sundsvalls tre återvinningscentraler.

– Det ska fungera som ett ekorrhjul, bara snurra på. Men med dessa missar så stannar hjulet upp, säger Tomas Wikner, avfallsrådgivare på Reko.

Läs också: Ångeborna är sämst i länet på batteriåtervinning

Återvinningsstationer är sådana som finns lite var stans och där ska man endast slänga förpackningar och tidningar. Dessa omfattas av producentansvar och Reko ansvarar inte för skötseln av återvinningsstationerna. Det gör förpackning- och tidningsinsamlingen (FTI) istället.

Det finns vissa mer vanliga missar som Tomas Wikner har märkt under sina år på Reko. Och att slänga fel i återvinningsstationer är ett av dem.

– På återvinningsstationer är det bara förpackningar som gäller, alltså något som har innehållit något när man köpt det, säger han och fortsätter:

– Schampoflaskan – japp, den har haft ett innehåll. Diskborsten – nej, den får man lämna in på annat håll. Det är rätt enkelt att göra rätt om man tänker så.

Läs också: Paret vill bygga grönt och miljövänligt – nu förverkligar de husdrömmen i Sidsjön

Felaktigt slängda fynd som gjorts i dessa stationer är allt från brödrostar och plåtar till krukor och vinglas. Alla dessa ting ska slängas på en av de tre återvinningscentralerna i stället.

Skillnaden är att Reko inte ansvarar för återvinningsstationerna utan det som slängs där förs ner till ett annat företag i Småland. Där får de i sin tur sortera för att få bort det som slängts fel. Alltså färdas allt som felaktigt slängts genom hela Sverige i onödan. Och ur en miljösynpunkt blir det en väldigt onödig resa för skräp som skulle kunna ha slängts i Sundsvall.

– Alla menar nog väl som återvinner, men det kan bli lite fel ibland, säger han och fortsätter:

– Är man osäker så något man har med sig så är det ju tacksamt att åka till någon av centralerna eftersom det finns personal som kan hjälpa.

Vill man göra gott för klimatet finns det två material som Tomas Wikner tycker är lite extra viktiga att lägga krut på – och det är plast och metall.

– Allt som vi tar från jordskrapan ska vi vara försiktiga med, speciellt plast, det är nog den största boven, säger han och fortsätter:

– Det tar så lång tid att reparera skadorna vi gör på jorden, försök att använda material som är bättre för miljön – exempelvis glas som är gjord av sand och papp gjord från träd!