Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är på hugget – satsar på sportfiske i Svartvik

I åtta år har de varit vänner och delat passionen för fiske.
Nu har de öppnat en fiskebutik och ska istället hjälpa andra få fiskelycka.
– Det är en tuff bransch, allt blir en utmaning, säger Robin Björk, butikschef.

Annons

Läs också: Anton Åsenlund om fiskeprylarna du inte kan vara utan

När vi träffar grabbarna bakom butiken Ruoto har de endast haft öppet i fyra dagar. Än finns det lite kvar att göra, men det råder inget tvivel om vad butiken ska tjäna för syfte.

– Vårt mål är att det här ska kännas som ett vardagsrum för alla som älskar fiske, man kan ta sig en kopp kaffe och bara snacka och bli inspirerad och informerad, säger Robin Björk.

Det är Robin tillsammans med hans skämtsamt utnämnde "springpojke", Patrik Fransson, som ska sköta butiken. Båda äter, sover och lever fiske och har länge delat passionen på fritiden. Och det tänker de fortsätta med.

– Så fort vi stänger butiken och låser dörren så drar vi iväg och fiskar, så ofta det bara går, säger Robin.

– Jag tror att det krävs att man brinner för fiske för att göra det vi nu gör, säger Patrik Fransson.

Läs också: Fjällorna – en klubb för fiskeintresserade tjejer

Ruoto är den andra butiken i namnet, den första ligger i Finland och drivs av två finska fiskefantaster. När de ville öppna en butik i Sverige så fick Robin och Patrik chansen.

– Jag har aldrig jobbat i fiskebutik förut, men jag har levt fiske i princip hela mitt liv så jag tror inte det blir sån stor skillnad, säger Patrik och fortsätter:

– När man fiskar mycket själv så är det ändå mycket snack med kompisarna om vad man använder för prylar och om olika tekniker.

Butiken är nischad på sportfiske och kanske framför allt på flugfiske, men de är tydliga med att de inte vill utesluta någon.

– Vem som helst kan fiska, men vill man sportfiska finns det mycket att tänka på och mycket man måste lära sig. Vi vill finnas för alla – allt från de som metar i en å till de som binder egna flugor, säger Robin.

Läs också: Anton Åsenlund avslöjar bästa betet – fiskar är riktiga finsmakare

Och det är just flugfisket som de ser som en stigande trend, med gäddfisket något steg bakom.

– Flugfisket går bara uppåt och uppåt, jag märker stor skillnad i intresset. Och Sundsvall är den perfekta platsen för oss fiskare, säger Robin.

Vilket fiske är din favorit?

– Enhandsfiske efter öring eller harr i strömmande vatten, där man får söka fisken, säger Robin.

– Jag kan inte säga något som är min favorit, jag är nog en riktig allätare! Så länge jag får fiska är jag nöjd, säger Patrik.