Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är söta men lider – hashtag ska stoppa extremaveln bland modehundarna

Svenskar verkar älska trubbnosiga hundraser, men enligt Svensk djursjukvård lider tusentals av dem till följd av extremavel.
Initiativet #ogullig ska nu ta mopsarna och kompani till regeringens skrivbord.
– Vi fortsätter köpa valpar med allt extremare utseende, och bortser ifrån att många av dessa hundar lider, säger Maria Lundvall, branschansvarig.

Annons

Svensk djursjukvård är djursjukvårdens branschorganisation.

De har gjort en stor undersökning via Novus där nio av tio anser att det inte är okej att avla fram djur med medfödda hälsoproblem.

Ändå är det ett vanligt problem som veterinärer får handskas med.

Flera hårt avlade hundraser blir allt populärare. De ser gulliga ut, men flera lider av till exempel andnöd och skador på hornhinnan.

Svensk djursjukvård nämner trubbnosiga raser som mops, engelsk och fransk bulldogg, pekingese, bostonterrier och boxer.

– Konsumenter gör alltmer medvetna val och premierar ansvarfulla och etiska företag. Men konsumentmakten innefattar ännu inte människans bästa vän, eftersom vi fortsätter köpa valpar med allt extremare utseende, och bortser ifrån att många av dessa hundar lider, säger Maria Lundvall på Svensk djursjukvård.

Hon tror att det handlar om brist på kunskap.

– Blivande djurägare behöver göras uppmärksamma på problematiken så att de kan efterfråga ett sunt utseende vid valpköp, oavsett vilken ras man väljer, och sluta låta sig styras av trender när de väljer sin valp.

Enligt deras undersökning tycker 88 procent av de svarande att djurskyddsmyndigheter borde ta ett större ansvar för extremavelsfrågan.

De själva startar nu hashtagen #ogulligt och en kampanjsida där de samlar underskrifter för att kunna lägga upp på landsbygdsministerns skrivbord.

I dagsläget har sidan över 3 000 delningar.