Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bästa äldreboendena i Medelpad – Thulegården och Skogsbrynet

Varje år samlar Socialstyrelsen in svar från gamla och deras anhöriga på äldreboenden. Av Medelpads 32 särskilda boenden var det 2015 två som har 100 procent nöjda. Thulegården i Matfors och Skogsbrynet i Stöde.

Annons

– Vi gör bara det som vi tycker att man ska göra, säger undersköterskan Yvonne Groth på Skogsbrynet.

Men så enkelt är det inte. Både hon och kollegan Barbro Odhner är kvalificerade och erfarna, de har arbetat där sedan öppnandet 1993. Och det handlar inte bara om god vård av de boende utan även av anhöriga.

– Vi har aktivitetshandledare, demensutbildade och palliativt utbildade. Vi är också certifierade från vårdcollege och får ta emot praktikanter, berättar omsorgschef Barbro Harning som också tror att den personliga livserfarenhet personalen har är en viktig faktor.

Hon berömmer det lilla extra som personalen lyckas ordna tack vare bra anda i arbetslagen, som att ordna fint till högtider och se till att de gamla kommer ut en sväng. Det finns ett rullande schema så all personal går alla pass. Till och med vikariesituationen är stabil så de gamla känner igen dem.

Läs även: Lista: Så bra är äldreboendena – här är omdömena

Ändå har Skogsbrynet gjort sina neddragningar också.

– Vi har dragit ner på överlappningstiden och rapporttiden nu.

Barbro Harning har i sju år haft ansvar för såväl Skogsbrynet som Knutshemmet, och till båda är det lång kö.

Yvonne Groth tycker att det är viktigt med relationen till de anhöriga.

– De är alltid välkomna, när som helst. Kan de inte sova en kväll kan de komma och träffa sina anhöriga som bor här. Vi brukar ordna kaffe när de kommer och ta oss tid att prata med dem.

Eftersom att det bara är två avdelningar med nio boende i varje så blir det familjärt. Dessutom är nästan alla Stödebor så de känner till varandra och familjerna.

Barbro Harning är demenssköterska i grunden och har arbetat med dementa i 20 år.

– Jag kan konstatera att de gamla är mycket sämre i dag när de flyttar in. Då kunde vi åka utomlands med dem. I dag är det otänkbart, de är för sjuka.

Då gäller det att hitta andra aktiviteter som att läsa tidningen och spela spel. Duka ute och äta jordgubbar och glass. Eller att få sitta framför teven och titta på gamla svenska serier och filmer som är inspelade på video.

– Sedan är det rock'n roll, dansband och Elvis som gäller nu. Inte dragspel.

Hur övriga äldreboende bedömts finns att läsa i Premiummaterialet på ST.nu.

Läs även:

Läs om anhörigas situation på Lindgården.

Socialnämndsordförande om scheman.

Situationen på äldreboende i Timrå.