Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bekämpar mårdhunden: "Bevarandebiologi är inte alltid vackert"

Mårdhunden är en främmande art som är skadlig mot en rad djurarter i den svenska naturen och därför pågår ett projekt för att utrota det invasiva djuret.
P-A Åhlén är projektledare och hans bästa medarbetare är mårdhundarna själva.

Annons

Mårdhunden har invandrat till Sverige från Ryssland och djuret anses utgöra ett stort hot mot inhemska arter. Dels för att djuret är en potentiell smittspridare av rabies och dvärgbandmask men framför allt för att mårdhunden har stor aptit på bland annat groddjur och häckande fåglar.

– Den stora anledningen till att djurarter dör ut i dag är inte främst förstörelse av habitat, deras livsutrymme. Det är i stället olika invasiva arter, säger P-A Åhlén.

Sverige har förbundit sig att utrota djur som hotar ekosystem, livsmiljöer och arter och därför finansierar Naturvårdsverket det svenska mårdhundsprojektet där P-A Åhlén och kollegan Fredrik Dahl ingår. Projektet har som syfte att utrota mårdhunden från Sverige.

Själva uppskattar de att det finns ett hundratal mårdhundar i landet i dag, men enligt projektets egna beräkningsmodellers skulle det finnas 10 000 mårdhundar i Sverige om tio år, om det inte pågick aktiv förvaltning med uppspårning och avlivning.

Just uppspårning är en central del av projektet och då tar de hjälp av sändarförsedda mårdhundar för att hitta andra djur.

– Mårdhundar lever i parförhållanden, de är oftast inte mer än kanske fem meter ifrån varandra på hela året. Våra sändardjur är ensamma så de söker frenetiskt efter en partner, säger P-A Åhlén.

När den väl hittar en partner rekryteras detta djur antingen som sändardjur, eller så avlivas det.

– Bevarandebiologi är inte alltid vackert. Vi använder så mycket fusk vi kan i alla lägen för att hitta mårdhundarna, säger P-A Åhlén.

I veckans avsnitt av Vildriket pratar vi om andra invasiva arter och får veta att vår röda ekorre är hotad av en avlägsen släkting från Nordamerika. Har du sett avsnittet vet du svaret på frågan, som du hittar här . Var med och tävla om fina priser.

Här kan du se när några av Vildrikets yngre tittare svarar på kluriga frågor om djur.

Undrar du hur Idun och ungarna har det just nu? Här kan du följa björnidet dygnet runt.

Vildrikets sajt hittar du fler avsnitt och inslag!

Reportaget och tv-inslaget publicerades ursprungligen i Örnsköldsviks Allehanda i september förra året, läs hela reportaget här .