Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De borgerliga underskattar faran

Annons

Mitt Europa bygger inte murar - vi hjälps åt. Så sa statsminister Stefan Löfven (S) vid demonstrationen på Medborgarplatsen i början av september. Detta citeras med kritisk hållning av både Dagens Nyheters liberaler och av ST:s liberale Marcus Bohlin. Löfven säger en sak och gör en annan, menar DN. Han har ingen riktning på skutan alls, säger Bohlin i en ovanligt klent underbyggd ledare.

Det är en analys på SD-nivå. Vi har sagt hela tiden att Sverige har massinvandring, och vi fick rätt, säger nu nyfascisterna. Det är inte begåvningsreserven som hamnat hos SD. De har talat om massinvandring när den inte fanns. Det ger dem inte rätt nu heller. Och det är mer än olyckligt om borgerliga skribenter inte förstår faran i att, för att kunna slå mot Löfven och sossarna, underblåsa SD:s felaktiga världsbild.

Sant är att vi i höst hade massinvandring. Ingen regering hade kunnat sitta still i båten i det läget. För att återgå till dagens hanterbara läge tvingades de rödgröna att i samverkan med borgerliga tillgripa åtgärder som man - liksom stordelen av borgerligheten - helst hade undvikit. Klart är att åtgärderna i alla fall gett resultat. Att regeringen varken har mening eller mål som Bohlin hävdar, är direkt felaktigt. Sossarna har än en gång visat sin regeringsduglighet.

För det Europa Löfven vill se är inte det vi har. Är det något Löfven kan kritiseras för är det som Ola Larsmo skriver i DN Kultur (28 jan): Regeringen har trots ett tydligt sönderfall i EU, "i det längsta agerat som om de internationella systemen faktiskt fungerar". EU-länderna har inte hjälpts åt. Däremot har Sverige hjälpt till efter bästa förmåga och bidragit med mer än något annat land. Vi kan vara stolta över vad Sverige gjort.

Att borgerliga skribenter i detta läge väljer att attackera socialdemokraterna för vad som gjorts är ett uttryck för en grov underskattning av problemet med nyfascistiska SD. Det är en grov missbedömning av dem att se den rödgröna regeringen som det stora problemet när akuta problem nu ska lösas som behovet av jobb och bostäder och när resurser måste tillföras både polis och socialtjänst. I ett läge där SD har utslagsrösten måste detta ske genom blocköverskridande överenskommelser.

Till DN:s liberaler som ogillar sossarnas tal i valrörelsen om ett land på väg att gå sönder vill jag säga att det var ett fullständigt korrekt påstående. Genom att de borgerliga gav SD chans att fälla regeringens budget är allt ett år försenat.

Men sjuka och arbetslösa har nu åter en anständig försäkring. Så sent som i måndags togs den bortre parentesen i sjukförsäkringen bort. Ingen sjuk blir bättre av att göras fattig. Samtidigt tas ingen längre in i Fas 3 som nu kommer att avvecklas. Dessutom har några hundra unga sent omsider fått utlovade traineeplatser.

Sossarna har verkligen mål med sitt regerande. Ett är att se till att även den som för tillfället inte är fullpresterande ges nya chanser och ett anständigt liv. Alla ska med som Du vet. Statsminister Stefan Löfven förtjänar fortsatt förtroende.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel