Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De borgerliga väljer osthyvel och fegspel

Landstingsoppositionen har länge kritiserat majoritetens förslag till besparingar för att komma till bukt med landstingets kris och dessutom lyckats positionera sig så att stödet för Socialdemokraternas föreslagna besparingar i Sollefteå och Ö-vik bara synts i Sundsvalls Tidning, medan Ådalshögern kunnat nästla sig in bland kritikerna till densamma och försvara Sollefteå och Ö-viks sjukhus.

Så kommer nu äntligen två budgetbesked. Både Centern och Moderaterna har uppenbarligen lagt fram något slags förslag.

Centern går ut luddigt i det mesta utom skattesatsen och föreslår en höjning på 80 öre, vilket är mer än landstingssossarnas förslag på 70 öre och bra mycket mer än den socialdemokratiska distriktsstyrelsens nedjustering till 50 öre.

Men det är uppenbarligen för att man inte har några färdiga besparingsförslag alls att presentera. Som att Centern i landstinget inte ens tänkt på det trots att det bara är ett år sedan de fick lämna tillbaka makten efter att ha varit praktiskt taget passiva i fyra år.

Det enda tydliga i Centerförslaget är var man INTE vill spara. Inte inom regional utveckling, för länet ”behöver fler jobb i fler företag”. Inte inom kulturen som ”är en tydlig drivkraft för tillväxt ”. Inte inom kommunikationer som är ”en grundläggande förutsättning för ett livskraftigt Västernorrland”.

Små luddiga osthyveltag föreslås – men på sikt. Man menar i sitt förslag att de kostnadsreduceringar som måste fram under mandatperioden ska ske genom att ”de tre sjukhusen får liknande sparbeting”, men vad ”liknande” betyder praktiskt framgår inte.

För Österåsens hälsohem föreslår Centern entreprenad, även om jag verkligen inte begriper hur det skulle spara några pengar.

I Moderaternas senaste (och inte fullständiga) förslag (som P4 Västernorrland skrev om på onsdagseftermiddagen, men som jag misslyckas med att hitta på nätet. Det ligger inte ens ute på landstingsmoderaternas egen hemsida) läggs sonika Österåsen ner – alternativt säljs.

Läggs ner gör även medicinsk rehab i det moderata förslaget – samtidigt som de vill höja biljettpriser inom kollektivtrafiken, ta betalt för ambulanstransport och ”anpassa egenavgifterna till Gävleborgs nivåer”.

Moderaterna slopar i sitt förslag helt bidraget till Mannaminne och halverar anslagen till Scenkonstbolaget redan under 2016. Även anslagen till Länsmuseet halveras.

Vad Moderaterna däremot INTE gör är att föreslå skattehöjningar, vilket rimligen betyder att de kommer att komplettera sitt budgetförslag med rätt omfattande kostnadsreduceringar innan budgetbeslutet.

Det är onekligen intressant att se hur långt ifrån varandra Centern och Moderaterna, dessa forna samarbetspartners i Vårdalliansen, står. Och det är intressant att se hur villiga Centern är att höja skatten. Men kanske mest intressant av allt hur obenägna båda partier är att precisera några kostnadsreduceringar inom området de samtidigt framhåller som viktigast att få bukt med. Förståeligt förstås, de ser ju Socialdemokraterna få storstryk i Ådalsopinionen. Men nog är det lite fegt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel