Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De byggde drömhuset med slottsinspiration

Ingela Lundwall jobbar som inredare och stylist. Hemma i sitt hus med tinnar och torn i Juniskär har hon lagt ner mycket tid på sin inredning. Varje vrå har en spännande och unik detalj. Häng med in.

TV: Häng med in hos inredaren och stylisten Ingela Lundwall.

För 25 år sedan köpte Ingela Lundwall och hennes sambo huset i Juniskär från 1918. Så som huset ser ut idag med alla tinnar och torn, såg det inte ut när paret köpte bostaden.

– Vi byggde om ett tomt ödehus. Det var ett vanligt litet gult hus när vi köpte det, men det hade bra timmerstomme, säger Ingela Lundwall.

Innan paret hittade det gula trähuset letade dom hus i två år. Ritningarna och idéerna fanns redan nedskissade och just en specifik önskan fanns i beräkningen.

– Vi hade en plan på att göra ett torn, men vi var ju tvungna att hitta huset först. Sen hittade vi detta och började bygga så som vi drömt om.

De nya ritningarna för huset kom att bli ett utbygge på den gamla grunden. Från början var det gamla huset ett gult, väldigt litet hus. Redan då hade de mycket hörn och kanter.

– Det gamla huset hade så mycket vinklar och vrån så vi ville bygga ut så att det skulle matcha. Man skulle inte känna gränsen mellan det gamla och det nya. Det skulle bli harmoni, helt enkelt, säger Ingela.

Inne i huset är det spännande. Dörren som välkomnar en innanför tamburen påminner om en Elsa Beskow-saga. Ett litet bord med två caféstolar står utanför entrén och på andra sidan vajar ett ris med vackra fjädrar av dova toner av aprikos och grått.

– Vi ville ha ett hem som känns välkomnande, trevlig och ombonat. Det ska vara avslappnat att vara här, berättar Ingela och lyfter upp en ljusstake som står på en skänk i köket.

Just den där ljusstaken har hennes farfar tillverkat och nu står den hos Ingela. Det charmiga med Ingelas hem är att varje detalj är noga tilltänkt och man har ingen aning om vilken typ av inredning som väntas innanför nästa tröskel.

– Det är som på ett bröllop. Någon nytt, något ärvt och något lånat, säger Ingela och skrattar.

Inspirationen till hemmets inredning kommer från en hejdundrans massa håll. Och med Ingelas tidigare erfarenheter av att bygga miljöer anpassade att vara snygga i tv-rutan är det inte svårt att förstå att även hemmet blir hennes plats för skapande där hennes kreativa sinne och fingrar får flöda fritt och experimentera.

– Jag vill bygga scenografi för varje rum. Allt behöver inte ha samma färger eller stil. Just nu är jag mycket för slottsstil. Men jag blandar det med grafiska detaljer, vintage och mycket loppisfynd. Det är en salig blandning helt enkelt, berättar Ingela.

Nästan överallt i Ingelas hem finns vackra stilleben. Man skulle kunna säga att Ingelas esse i rockärmen är just stilleben.

– Jag älskar stilleben. Det är ett sätt att vara kreativ. Jag gör ofta om dom och flyttar omkring och håller på, det är roligt. Men framförallt vackert.

Den spännande villan har många rum och läckra detaljer. Lustiga mönster blandas upp med både nya som gamla möbler och detaljer.

I Ingelas favoritrum, ett rum intill köket med lite bibliotekskänsla, hänger hon gärna. Slappar lite snyggt avslappnat på soffan och kanske läser en god bok.

– Det här rummet är speciellt. Här är så många detaljer och färger. Soffan är kvar från kvinnan som bodde här i huset sedan det byggdes, säger Ingela och slår sig ned på kanten av soffan.

Från det lilla biblioteket, eller mellanrummet som det kallas inom familjen, når man vardagsrummet. Bakom två vackra dubbeldörrar med glas gömmer sig ett superstort vardagsrum några trappsteg ner. I mitten av rummet står soffan och lite längre bort står en bar. Här inne är det inte bara plats för fredagsmys.

– Det här rummet blev nog lite större än vad jag trott, men nu är jag glad att det blev så. Perfekt som tv-rum men när det blir fest då blir det här dansgolv, berättar Ingela.

Trappan till tornhuset har sambon Thommy byggt. Stommen är från ett träd.

På ovanvåningen finns en liten toalett som fått en touch av Ingelas inredningstrollspö. Istället för en vanlig pappershållare, sitter nu toalettrullen på en kul detalj. Även vägghyllan har fått sig ett lyft med hjälp av lite tapeter på baksidan som ger ett annat intryck.

Från husets altan syns husets alla vinklar och vrån. En pool på gräset är fylld och i den flyter två knallrosa flamingos runt belåtet trots det mulna vädret. I ett träd som sticker upp genom trädäcket hänger mysiga ballonglampor i kul design och de gröna, lummiga bladen från trädet ger den där mysiga sommarkänslan, trots att solen och värmen lyser med sin frånvaro.

Ingelas fem bästa tips för att göra om hemma med enkla medel:

1. Gruppera saker eller gå på teman. Gör stilleben, det blir enhetligt. Använd udda antal som tre, fem eller sju. Får inte ha bara två eller fyra saker. Udda antal skapar en annan harmoni.

2. Tänk över en extra gång innan du funderar på att slänga något. Vänd och vrid på varje grej. Finns det något du kan göra med saken för att inte slänga?

3. Tapetsera på andra ställen än väggar. En baksida av en hylla eller under en glasskiva på ett bord. Ett enkelt och snabbt sätt att förändra.

4. Textilier går att göra jättemycket med. Puffade kuddar, en ny pläd, byta plats på gardiner eller hänga upp nya.

5. Göm inte undan säsongspyntet! Jag har både julpynt och påskpynt framme. Det är i neutrala färger, exempelvis ljusa fjädrar eller vita kulor som hänger i fönstren.

Få mer inspiration på Ingelas instagram: IngelaLundwall