Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De byggde hus vid havet och lämnade livet i Göteborg – kolla in drömläget på Björn

Varje sommar under hela Margareta Nordströms liv har spenderats på tomten i Björn. Då var det ett sommarställe som hennes föräldrar ägde – nu är det deras permanenta hem. "Vi lämnade vårt liv i Göteborg för att komma hem", säger maken Lars Nordström.

En egen strand, båtbrygga och stora fönster som vetter ut mot Björköfjärden i Njurunda. Närheten till havet går inte att undgå när man vistas på Margareta och Lars Nordströms tomt på Björn. Runt om på gården finns små sittgrupper – en för varje typ av väder.

– Det blåser mycket på oss här och därför har det blivit många uteplatser. Det finns alltid någon plats som passar för att sitta och bara njuta, säger Margareta.

När Margareta var bara fyra år gammal byggde hennes föräldrar en stuga på tomten som de i dag bor på. Efter det har hon spenderat varje sommar på gården, och sedermera även Lars från att de i tonåren blev ett par.

– Sedan dess har vi hållit ihop, i sena tonåren flyttade Lars ner till Göteborg för att plugga och då valde jag att ett år flytta efter. Sedan blev vi kvar där.

Läs också: Eleni Apostolakis passion för inredning får utlopp i drömlägenheten på Östermalm

I Göteborg bodde Margareta och Lars i 45 år, jobbade och fick tre döttrar och senare även barnbarn. Men 2010 kände de båda att hemorten Sundsvall kallade.

– Det var ett stort beslut att ta, att flytta från staden där man levt hela sitt vuxna liv. Men det kändes alldeles för värdefullt att få komma tillbaka, säger Lars.

Läs också: Mira Eriksson byggde sitt drömhus på Tynderö – kolla in i den moderna villan med inslag av polsk design

Till en början bodde de i en lägenhet om vintern och i stugan på Björn om sommaren. Men eftersom de märkte att allt mindre tid spenderades i lägenheten beslöt de sig för att rusta upp stugan för att kunna bo där permanent.

– Det visade sig att bygga ut stugan hade kostat mer än att bygga ett helt nytt hus, så vi bytte spår och började att kolla på hus, säger Lars.

Efter att ha kollat igenom flera hustillverkares kataloger hittade de tillslut en Smålandsvilla som precis stämde överens med deras egen skiss och drömmar. För runt lite drygt ett år sedan stod huset klart.

– Vi hade inte kunnat bli mer nöjda, det är precis som vi ville – fast lite större, säger Margareta och fortsätter:

– Det vi älskar här är ju omgivningen och naturen och därför passar det så bra att vi har flera olika utgångar som direkt leder oss till uteplatser. Samt alla härliga och lättskötta fönster och det betyder mycket för mig.

Huset är präglat av känslan av att klassiskt möter modernt, den öppna planlösningen och de ljusa bryts av med kristallkronor och lilaröda fåtöljer. Vardagsrummets fönster påminner en om det havsnära läget.

– Vi gillar att hålla det klassiskt, vi har inget modernt hem där allt stämmer med de allra senaste trenderna. Vi har behållit möbler och saker som vi haft med oss från andra ställen och blandat det med nytt.

Övervåningen kom oinredd när huset byggdes, och tanken var att det skulle få vara så ett tag. Men de ändrade sig snabbt eftersom de ville skapa ett utrymme för deras barn och barnbarn.

Läs också: Redan som 15-åring ville hon bli inredare – i dag jobbar Maria Nordin för stora inredningstidningar

TV: Tips och trendspaning med inredaren Maria Nordin

I höstas började de själva att renovera och mycket av stilen är bevarad från förra stugan – i allt från möbler till tapeter.

– Det här stället betyder mycket även för våra barn och barnbarn och vi vill ju att de ska vara här. Så nu får vi plats allihopa, vilket är härligt eftersom de annars bor på andra orter, säger Margareta.

Läs också: De har byggt sitt hem på loppisfynd och kreativa lösningar

Hur är det att bo här i ert nya hus på Björn?

– Det är helt fantastiskt skönt, fridfullt och härligt att vara så nära naturen. Jag ångrar inte en sekund att vi lämnade Göteborg för det här – för att komma hem, säger Lars och kollar på Margareta som ler och nickar instämmande.