Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bygger en robot som ska tävla

Att bygga med lego kan vara en utmaning. Framför allt om det ska bli en robot som ska göra en massa svåra uppgifter i tävlingen First Lego League.

Annons

I källaren på Ljustorps skola byggs och programmeras det för fullt. Eleverna deltar nämligen i First Lego League. Först måste eleverna bygga en bana där en robot de själva byggt ska tävla. Sedan gäller det att med hjälp av en dator programmera roboten så att den kan genomföra olika uppdrag.

– Här programmerar vi den, säger Viola Nordin, 10 år, och sätter sig vid en dator.

Hon berättar att roboten kan göra alla möjliga olika saker. Den kan till exempel köra efter en viss bana och spel in och upp ljud. Den kan också känna av avstånd till olika saker.

– Då skickar den ut en stråle som mäter avstånd. Man kan till exempel ställa in den så att den stannar 15 centimeter från väggen, berättar hon.

Det gäller att eleverna programmerar sin robot rätt för när det är dags att tävla ska den klara sig på egen hand ute på banan.

– Då får vi inte röra roboten, säger Moa Nilsson, 10 år.

På tävlingsbanan finns det en fyrkant som roboten startar ifrån. Det är bara när roboten är i den fyrkanten som eleverna får röra den. Därför gäller det att få roboten att genomföra uppdrag och sedan komma tillbaka till startrutan.

Roboten ska under tävlingen genomföra ett antal olika uppgifter. Den ska bland annat hämta en spruta, laga ett ben, vända några svarta och vita fyrkanter och mycket mer.

För varje uppdrag som den genomför får laget poäng.

Den 13 november är det dags för den första tävlingen i Härnösand. Med tur och skicklighet kan legotävlingen ta klassen en bra bit ut i världen. Men just nu fokuserar eleverna mest på att göra ett bra resultat i Härnösand.