Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De dubblar livesatsningen på folk- och världsmusik

Bilda och Musik Västernorrland har länge arrangerat folk- och världsmusikkonserter på varsitt håll.
Nu slår de ihop sina påsar och gör en storsatsning nästa år.
– Det blir dubbelt så många arrangemang, säger Jens Höglin på Bilda.

Musik Västernorrland har under många år tagit folk- och världsmusik till Sundsvall. Senast i höstas kunde vi se Tarif de Haïdouks. Bilda startade för snart ett år sedan Club Frifolk för samma sorts musik på Strand hotel. Bland annat hade de Ulrika Bodén tillsammans med Ahlberg, Ek och Roswall som hade världspremiär på Club Frifolk och Garizim under det första året.

Nu gör Musik Västernorrland och Bilda gemensam sak och gör under 2016 en storsatsning.

– Det blir dubbelt så många arrangemang. Fyra till våren och fyra till hösten, säger Jens Höglin på Bilda.

– Det är roligt att vi samlar krafterna. Vi har ungefär samma publik, men innan har vi haft olika dagar och platser. Nu ska vi spänna musklerna och ta det till en högre nivå, säger Anna-Lena Wigren från Musik Västernorrland.

Nu kommer liveklubben att hållas på onsdagar i slutet av månaden. Vårens datum är redan satta. Det blir de 27 januari, den 24 februari, den 23 mars och den 27 april.

Först ut den 27 januari är Catriona McKay och är en del av Kulturfestivalen som pågår i hela Sundsvall.

McKay kommer från Skottland och spelar keltisk harpa. Hon har med sig erfarna Olov Johansson på nyckelharpa.

– Det är ett möte som aldrig hörts förut. Det blir himmelsk harpa, vackert men också svängigt, säger Anna Holm på Musik Västernorrland.

Det är även klart att Trio Samara kommer till Sundsvall den 24 februari. I den trion möts den världsberömde Ahmad al-Khatib, oud (arabisk luta), från Palestina och två väletablerade svenska folk- och världsmusiker, Sten Källman, sopransax och Stefan Bergman, elbas.

Den nya arrangörstrojkan känner sig laddad inför nästa år.

– Det är sympatiskt att publiken bjuds in att spela efter konserten. Bland annat Gilles Apap har suttit med och jammat. Vi bygger inga gränser och det behövs i dessa tider. Vi hoppas på oväntade möten, säger Anna-Lena Wigren.

– I Bildas uppdrag finns det ett uppdrag om deltagarkultur där publiken inte bara ska se på. Vi kan även tänka oss att ha workshops, säger Jens Höglin.