Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får 68 miljoner till sitt projekt – vill skapa tusentals nya jobb i Västernorrland

Åkroken Business Incubator har fått 68 miljoner kronor till projektet Västernorrlands Inkubator (VINK).
Nu är siktet högt ställt för att få fin avkastning på pengarna.
– Vi vill ha 50 nya företag som omsätter över 50 miljoner, säger Christian Söderberg, affärsområdeschef för Åkroken Business Incubator.

Annons

Det är stora pengar och stora mål som gäller för Åkroken Business Incubator. Nu står det klart att man får de stöd som man sökt på 68 360 000 kronor att driva projektet för.

– Man blir fantastiskt glad naturligtvis, vi har jobbat hårt för det här. Sen blir jag väldigt ödmjuk för forttroendet vi fått, att vi får förvalta det, säger Christian Söderberg.

32 771 000 kronor, alltså hälften av pengarna, kommer från EU:s regionalfond. Andra halvan kommer från flera håll.

– Vi har bland annat alla sju kommunerna i länet med som finansiärer. Det är fantastiskt att vi har en sådan sammanslutning, säger Christian Söderberg.

Övriga finansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland, Landstinget Västernorrland, Almi, Norrlandsfonden, Handelskammaren, Coompanion och SP Processum.

Målet är att skapa nya företag i hela länet. Nya idéer ska förädlas och skapa jobb.

– Ett exempel är Minecraft, entreprenören bakom det kommer från Edsbyn. Jag tror det finns flera som honom i Västernorrland, säger Christoffer Söderberg.

Åkroken Business Incubator har redan påbörjat arbetet i hela länet. Men med de nya pengarna kommer projektet att växa.

– Vi kommer att ha företagscoacher över hela länet. Vi etablerar oss med kontor i alla sju kommuner, säger Christian Söderberg.

De 68 miljonerna man nu fått ska driva projektet i tre år. Under den tiden ska man uträtta en hel del.

– Under tiden vi jobbar med att nå målet med att nå 50 nya större företag kommer vi även att få omkring 100 mindre företag med kanske ett par anställda. Bara det kan alltså ge 2000 nya jobb, säger Christian Söderberg.

Nu väntar en stor utmaning för gruppen bakom projektet.

– Att hitta de som har idéerna kommer att bli en utmaning. Vi har olika sätt, som tävlingen "Jag har en idé" där man kan tävla med sin idé, säger Christian Söderberg.