Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De farliga ämnena i skidvallan förbjuds – men först om tre år

Som Sporten tidigare rapporterat om kommer skidvalla med högfluorerade ämnen att förbjudas. Nu har EU tagit fram ett konkret förslag om förbud och EU-kommissionen tar beslut inom de närmaste månaderna.

De högfluorerade vallorna ger extremt bra glid. Men de är också både miljö- och hälsofarliga. Naturen har svårt att bryta ner ämnena och enligt forskningsresultat är de cancerframkallande och kan orsaka fosterskador.

Det är forskare i Norge som framför allt drivit på det nya EU-förbudet. Där har forskare funnit att de giftiga ämnena går från skidspåren ut i resten av naturen och kretsloppet förgiftas.

– Ämnena bryts väldigt långsamt ner i miljön. och det har toxiska effekter på hälsan – cancerframkallande och reproduktionsstörande, säger Lisa Anfält, enhetschef på svenska Kemikalieinspektionen till SVT.

Kemikaliemyndigheten för EU har nu tagit fram ett konkret förslag om hur förbudet ska utformas och implementeras och inom de kommande månaderna ska EU-kommissionen att ta beslut om att de högfluorerande kemikalierna ska bort från marknaden.

LÄS MER: Vill du vara säker på att kunna få barn?– Skippa fluorvallan

Det dröjer dock tre år innan förbudet är fullständigt. Återförsäljare och tillverkare ska få det tidsspannet på sig att byta ut vallorna och de ska också få chansen att sälja slut på sina lager för att inte drabbas ekonomiskt.

– Sedan kanske det när förbudet träder i kraft kommer att finnas andra fluorvallor i stället, som kan innehålla andra fluorämnen – ämnen som förhoppningsvis inte har lika skadliga egenskaper, säger Lisa Anfält till SVT.

Enligt en kommentar till SVT från Jim Bakeröd på vallatillverkaren Swix arbetar företaget redan med att fasa ut de ämnen som förbudet berörs av.

Det är dock inte bara i valla som de högfluorerade ämnena finns. De finns också i impregnerade material som textil och papper, rengöringsmedel och skum i brandsläckare, enligt Kemikalieinspektionen.

Ämnena används för att bilda släta ytor med vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. När det gäller textiler kan det till exempel röra sig om impregnerade friluftskläder, tält och andra vattenavvisande plagg.