Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De firar Ålla 20 år

/

Det var 20 år sedan Ållateatern startade, de började starkt med succén Carmen. Under fredagen firade de med sång och dans på Stora torget.

Annons

De travar sjungande ut från Stadshuset mot torget där de radar upp sig. Det skrattar tillsammans och vinkar till publiken som samlats framför scenen. Ållateatern har genom åren haft cirka 80 föreställningar, denna vecka fyller de 20 år. Det firar de på torget, där allt började den 7 december 1994.

– Det känns stort, det är mycket som har hänt sedan vi startade. Torget är en plats vi trivs på, säger Östen Sundin som varit med sedan starten.

Teatern har både prisats i Sverige och utomlands, i går firades det med bekanta sånger och danssteg.

– Det är låtar de sjungit förut, sedan var vi här i onsdags och gick runt och provsjöng lite, säger Östen.

Det är cirka 30 personer som är med och firar, flera av dem har varit med sedan starten. Birgitta Ring är en av dem.

– Det är så roligt att få leka, och att utvecklas, säger hon och ler stort.

Det var fyra år sedan de hade en föreställning sist. Under hösten har teatern haft lokalproblem då de inte får vara kvar på kvarteret Grönborg. Tanken var att de skulle vara klar med deras nya föreställning "En midsommarnattsdröm" av Shakespeares till jubileet. Men eftersom att de bygger på Grönborg har de inte kunnat repetera under sommaren.

– Planen är att vi ska börja repetera den efter nyår, men vi måste ha en lokal först, berättar Eva Jalmar, producent på Ållateatern.

"En midsommarnattsdröm" planeras ha premiär på försommaren 2015. På torget har det tagit fram rekvisita från deras olika föreställningar genom åren.

– Vi har varit runt i hela världen, vi har varit i Hudiksvall, Kramfors och Matfors, skojar Eva.

Det sitter ett leende på allas läppar. De ber publiken komma närmre och sjunga med och alla i får slutligen varsin kram.

– Vad är det bästa med Ållateatern, Solveig? frågar Eva.

– Att det är så roligt, svarar Solveig och skrattar.

Mer läsning

Annons