Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De försöker locka kvar IT-studenterna

Det gäller att rädda kvar IT-kompetens. Då måste vi samverka, inte slåss om arbetskraften.

Så resonerar myndigheterna i Sundsvall.

I veckan höll de för första gången en branschträff i samarbete med Mittuniversitetet. SPV var värd, men på plats fanns även CSN och Bolagsverket. Ett 30-tal studenter kom.

– Det handlar om vår överlevnad. 40-talisterna börjar gå i pension och bara under de närmaste åren kommer vi att behöva rekrytera ett 50-tal personer, varav 10–15 på IT-sidan, säger Lennart Hedenström, IT-chef på Statens tjänstepensionsverk, SPV, som för övrigt precis anställt två systemutvecklare.

Lena Lindholm, som jobbar med personalutveckling och kompetensförsörjning, betonar vikten av samarbete.

– Vi vill få fler studenter att stanna i Sundsvall efter utbildningen och då måste vi själva vara mer på hugget. Det finns många myndigheter i regionen och tillsammans kan vi bli mer attraktiva.

– Ja, det är ju vi myndigheter som är motorn inom IT-branschen i Sundsvall, det är vi som ger konsultföretagen de mesta uppdragen, påpekar Lennart Hedenström.

Ska man rädda kvar studenterna måste man också ha något att erbjuda, som examensjobb och traineeplatser.

– Ja, där planerar vi tillsammans ett traineeprogram, vi på SPV exempelvis att ta emot två personer. Vi myndigheter har ofta lättare att ta in yngre, medan konsultfirmorna ofta vill ha stor erfarenhet, menar Lennart Hedenström.

Försäkringskassans IT-avdelning har startat ett traineeprogram eftersom man haft problem att rekrytera tillräckligt många i Sundsvall, samtidigt som det gått lättare på vissa andra orter.