Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fristående skolorna bidrar till segregation – så vill jag inte ha det i Sverige i dag

Replik på Vi underlättar för nyanlända elever som aldrig stått i kö, ST 28/9. Engelska skolan har som de flesta anställda på sin skola gått i svaromål och försvarat sin skolas förträfflighet. Så gör de flesta med ansvar för sin skola och kanske främst om man är anställd i en fristående skola.

Min poäng var att visa hur just de fristående grundskolorna segregerar den svenska grundskolan. I min noggranna analys av grundskolan i Sverige sticker just Sundsvall ut bland Sveriges grundskolor. I mina representativa uppdrag nationellt och internationellt har just Sveriges grundskolor haft internationell respekt för just skolans nationella likhet och dess kompensatoriska uppdrag för att neutralisera föräldrarnas ekonomiska och sociala tillkortakommande. Tyvärr har just dessa kvaliteter minskat och fortsatt att segregera grundskolan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I min analys har jag studerat Skolverkets analysverktyg SIRIS och SALSA. Utgångspunkten för detta är att uppgifterna och underlaget är korrekta och kontrollerade av Skolverkets experter på området.

De variabler som jag studerat gällde slutbetygen för årskurs 9 och situationen vårterminen 2016. Variablerna var: föräldrarnas genomsnittliga utbildningsnivå, andel nyinvandrade elever och andel elever som uppnått kunskapskraven.

För att just visa andelen nyanlända invandrarelever ville jag visa hur ansvaret varit från just de fristående skolorna:

■ Hagaskolan, 20 procent.

■ Nivrenaskolan 2, 18 procent.

■ Nivrenaskolan 1, 17 procent.

■ Stöde skola, 5 procent.

■ Matfors skola, 4 procent.

■ Höglunda, 3 procent.

■ Vibackeskolan, Bergsåkers skola, Engelska skolan (fristående), alla 1 procent.

■ Montessoriskolan, Lidens skola, Prolympia (fristående), Kunskapsakademin (fristående), Mimerskolan (fristående), Helios lärcentrum (fristående), alla 0 procent.

Riksgenomsnittet i Sverige är 5 procent.

När det gäller de tidigare nämnda och jämförda områdena så ser jag samma mönster där de fristående skolorna har bästa resultaten.

För mig är det självklart att friskolorna redovisar bästa resultaten eftersom föräldrarna gör valet av skola mer eller mindre indirekt. Konsekvensen blir en segregerad skola med a- och b-lag. Det är en grundskola som jag inte vill ha i Sverige. Priset för det fria valet får aldrig tumma på en likvärdig och kompensatorisk grundskola.

Stig Sundqvist

Filosofie magister

Läs även:

Mimerskolan: Sämre kvalitet skulle innebära vår undergång

Aldrig mer kommunal skola efter Pinheiros oförskämda inlägg

Plugga på jobbet för en säkrare framtid – men staten måste ta ett större ansvar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel