Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör en intressant resa genom Rännös historia

/
  • RÄNNÖS GÅRDAR I FOKUS. Per-Erik Larsson, längst till höger i bild, har skrivit 800 sidor om gårdarna i Rännö. Markus Nilsson, Kurt Renström, Karl-Gunnar Nilsson, Kjell Svanberg, Tommy Byström, Bengt-Ove Nilsson och Per Hälldin glädjer sig åt materialet som ligger till grund för en studiecirkel i bygdegårdsföreningens regi. ”Det är så värdefullt för oss här i byn att få ta del av Per-Eriks forskning”, konstaterar Karl-Gunnar Nilsson, en av 15 medlemmar i cirkeln. Foto: Anna Quayle

Få byar är mer väldokumenterade än Rännö, strax utanför Matfors.

Rännöbon Per-Erik Larsson har ägnat nästan 40 år åt forskning om gårdarnas historia.

En studiecirkel i bygdegårdsföreningens regi har öppnat skattkistan för fler.

Annons

I ett och ett halvt år har gruppen träffats i bygdegården för att förkovra sig i byns historia. Metodiskt har man gått igenom gård för gård med utgångspunkt i Per-Erik Larssons grundliga forskningsmaterial.

– Jag började forska på 70-talet och har skrivit över 800 sidor om gårdarna här i byn, berättar han.

Livsskildring

Under nästan 40 års tid har han sökt information om Rännös gårdar och människor. Resultatet är inte bara en förteckning med namn och årtal, utan framför allt en skildring av livet i bygden under nästan 500 år.

– Man hittar mycket roligt på vägen, konstaterar Per-Erik Larsson.

Som att nivån i sjön sänktes på 1800-talet för att skapa mer åkermark eller att man kunde dömas till böter för ett sidenband på hatten. 112 gårdars glädje, tragik och sorg finns hittills dokumenterat.

Föra kunskapen vidare

Från början var tanken att det skulle bli en bok – men materialet växte ur bokformatet och studiecirkeln har i stället blivit ett forum för att föra kunskapen vidare.

– Vi startade kursen för att vi inte visste så mycket om den här byn och det är nu när den äldre generationen fortfarande kan berätta som man kan få reda på saker, säger Markus Nilsson, initiativtagare till studiecirkeln.

Och det är en intressant resa genom bygden som gruppen är med om.

– Det är så värdefullt för oss här i byn att få ta del av Per-Eriks forskning, säger Karl-Gunnar Nilsson, en av 15 medlemmar i cirkeln.

Tidig järnålder

Den äldsta gården i dokumentationen härrör från början av 1500-talet. Men i trakterna av Rännö – byn uppe på åsen – fanns det bebyggelse redan under tidig järnålder. Och det är fortfarande en attraktiv bostadsort med nästan hundra hushåll. Sju nya fastigheter står på tur att bli dokumenterade.

– Det är många nyinflyttade och många barnfamiljer här i byn, berättar Karl-Gunnar Nilsson.

Annons