Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör Nobelkonst

Konstnärerna Ulla-Carin Winter i Sundsvall och Christer Carlstedt i Örnsköldsvik har handplockats att göra ett grafiskt blad till årets Nobelpristagare i medicin.

Annons

Sedan 1979 har två konstnärer varje år ombetts att göra ett litet grafiskt blad till den traditionsenliga middagen som hålls för pristagarna i medicin eller fysiologi. Såväl pristagarna och deras sällskap samt ledamöterna i den medicinska Nobelkommittén deltar, och syftet är att pristagarna ska få träffa gruppen som valde dem för det prestigefyllda priset.

Totalt rör det sig om 30-40 personer som äter middag och enligt traditionen får det grafiska bladet prydligt infogat i menyn. Eftersom många kommer i sällskap med make/maka ges uppdraget varje år till två konstnärer för att inte två medlemmar av samma hushåll ska få samma bild.

Bilden ska vara svartvit och inte större än 24 x 19 centimeter. I den exklusiva konstserien, som kallas menybilder, återfinns i dag 72 svenska konstnärer. Christer Carlstedt och Ulla-Carin Winter, båda grafiker, fogas nu till en lista med namn som Philip von Schantz, Lena Cronqvist, Björn Krestesen, Karin Eklöf, Hans Wigert och många fler.

– Det är nog det finaste uppdrag jag någonsin fått, säger Christer Carlstedt.

I år gick det alltså till två konstnärer verksamma i Västernorrland, och liksom sina föregångare väljer de själva fritt sina motiv.

– Jag tyckte det vore roligt att förhålla mig till det de fick Nobelpris för, säger Ulla-Carin Winter.

Först gjorde hon skisser av norrländska älvdalar med tanke på att två av pristagarna, Satoshi Omura och William S Campbell, åstadkommit nya läkemedel mot parasitsjukdomar, bland annat så kallad flodblindhet. Men senare ratade hon den idén och gick i stället på den tredje pristagaren, kinesiskans Youyou Tus, upptäckt. Av en substans utvunnen ur växten sommarmalört, Artemisia annua, har hon skapat ett nytt läkemedel mot malaria. Inspirationen hämtade hon i den gamla kinesiska folkmedicinen, men tillvägagångssättet är strikt vetenskapligt.

Ulla-Carin Winters motiv är just en sommarmalört. Hon är den första Sundsvallskonstnär som har valts ut och liksom Christer Carlstedt är hon glad och känner sig hedrad. Men hon har hunnit bli nervös också.

– Det här är ju inget motiv som någon har tagit ställning till och sagt "det här vill vi ha". Jag har gjort något som jag inte riktigt vet hur det tas emot. Här får man bara en chans. Nästa år är det andra konstnärer, säger hon.

På söndag hålls middagen och då får hon svaret. En gissning är att en viss kinesisk forskare i alla fall kommer att gilla det skarpt.