Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör värdshus till asylboende

Nyligen öppnade de ett flyktingboende på den gamla militärförläggningen på Åstön. Nu slår Jessica Sandgren och Anders Woungerecht upp dörrarna till Wärdshuset Liden, med plats för 60 flyktingar.
– Vi vill behålla den familjära känslan, säger de.

Möbler flyttas ut, sängar skruvas ihop och sätts på plats och ett kök rivs ut.

Det var full aktivitet i Wärdshuset Liden på tisdagen, dagen innan byggnaden skulle öppna i ny skepnad – som asylboende.

Till följd av det ökade trycket på boende för nyanlända tecknade Migrationsverket i söndags ett avtal med företaget Elit Nordic Trading om att öppna och driva ett asylboende i värdshuset. Migrationsverket har sedan tidigare beslutat att fastigheten, som är till salu, ska inrymma ett boende vid framtida behov.

För entreprenörerna Jessica Sandgren och Anders Woungerecht blir det något längre förberedelser jämfört med när de fick beskedet om boendet i Åkerö på Åstön. Då gick det inte många timmar från att Migrationsverket hörde av sig till att busslaster med flyktingar började komma.

– Det här är ju gott om tid, så det fixar vi, säger Jessica Sandgren.

Här är det tänkt att totalt 60 flyktingar ska bo tillfälligt. Avtalet med Migrationsverket löper till och med den 31 januari. Men det mesta talar för att boendet kommer vara i gång längre än så eftersom antalet asylsökande nu ligger på historiskt höga nivåer.

Läs mer: Avtal om tillfälligt boende för 183 flyktingar på Åstön

Säkerheten kring boendet står i centrum. Brandlarm finns i byggnaden och en brandvakt kommer att finnas på plats dygnet runt. Den senaste tidens bränder på asylboenden i landet har gjort dessa frågor än mer angelägna.

– Vi som jobbar med det här har svårt att förstå att någon vill förstöra på det sättet, säger Jessica Sandgren.

– Alla vill inte hjälpa, och det är konstigt. För de här människorna behöver hjälp. Det är på riktigt, säger Anders Woungerecht.

De har lärt sig en hel del av erfarenheterna på Åstön, där det i nuläget bor 170 flyktingar. Med ytterligare 60 boende i Liden ökar belastningen, men de har lyckats anställa fem personer lokalt och några hjälper till utan ersättning.

– Det betyder jättemycket om man bara kan komma hit och prata lite, spela boll eller vad som helst, säger Anders.

– Hur mycket vi klarar av beror mycket på hur många som vill hjälpa till. Men vi är samtidigt måna om att behålla den familjära känslan, så det kanske inte handlar om att starta så många boenden så snabbt som möjligt, säger Jessica.

Inom kort kommer Migrationsverket och kommunen att hålla ett informationsmöte för ortsbefolkningen med anledning av det nya asylboendet.

Läs mer: Stort engagemang för flyktingsituationen på Åstön