Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De håller liv i ortens klassiska senap – har storsatsat inför julruschen

Senapsdoften är kraftig när vi går in i den pyttelilla fabriken där ortens klassiker tillverkas.
Mikael Forsberg och Anna-May Bååth driver företaget Senaperiet och håller liv i det 60-åriga receptet.

– Det var Gunvor och Roland Söderin som började tillverka Söderins senap 1966 som de sålde i korvkiosken. Grundreceptet är Viktor Matssons från 1940-talet, säger Mikael Forsberg.

Efter en tur upp till Jämtland återkom företaget till Ånge sommaren 2013, då paret såg en annons på Blocket och slog till. Efter att ha huserat i några olika lokaler har de nu landat i gårdshuset vid hemmet i centrala Ånge. Senapen kokas i ett rum och fylls på flaska och etiketteras i ett annat.

De har nu satsat inför julen med ihärdiga kundbesök, något som nu betalar sig med större ordrar och senare arbetskvällar och helger. Leveranserna gör de själva för att hålla kontakten med kunderna. Anna-May Bååths son är anställd i företaget och är den som jobbar på dagarna.

– Alla jobbar på kvällarna och helgerna eftersom vi har dagliga arbeten. Den lediga tiden går åt till det här, men det är roligt, säger Anna-May.

Storsäljaren är den klassiska Söderins, men Mikael och Anna-May har utvecklat två egna recept. En stark senap och, ny för i år, en Wasabisenap.

– Vi får gå med gasmask när vi gör den, det sticker rejält i ögonen av ångan, säger Mikael Forslund.

Många utflyttade Ångebor är uppväxta med den lokala senapen och hör alltid av sig innan jul för att beställa.

– Vi har bland annat en kund från Uppsala som vi ska skicka en flaska till, säger Anna-May.

Mikael är uppväxt med senapen och äter ingen annan. Ett år var det nödår och han fick inte tag på den till jul. Då blev det heller ingen julskinka.

– Så nu när vi tagit över verksamheten vet jag att vi har senapen säkrad i alla fall, säger Mikael med ett skratt.