Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De håller minneskonsert för Evert Taube i höst

I höst ska Nordiska Kammarorkestern med ledning av Sven-Bertil Taube och Sanna Nielsen tolka Evert Taubes visskatter i ett antal minneskonserter tillägnad den avlidne allkonstnären. Skolkonserter ska också arrangeras speciellt för de unga under den intensiva spelveckan i Sundsvall och Kramfors.

– Vi vill nå ut med visan till barnen och ungdomarna, säger Anna-Lena Wigren producent för Nordiska Kammarorkestern.

Annons

Med klassiska stycken som Brevet från Lillian, Änglamark och Flickan i Havanna känner vi till Evert Taube som bäst. Vismusiken blir också en ny arena för Nordiska Kammarorkestern att förknippas med. Men det stora dragplåstret måste ändå vara Evert Taubes egen son, sångaren och skådespelaren, Sven-Bertil Taube.

– VI hoppas, med Sven-Bertil Taubes hjälp, på en konsert fullt med personliga minnen och anekdoter om visorna, men inte minst om Evert själv, säger Anna-Lena Wigren som är producent för arrangemanget. Varför Taube-sällskapet Nordosten kom med konsertidén till Nordiska Kammarorkestern från första början är att det i år är 120 år sedan Evert Taube föddes.

– Det är ett perfekt tillfälle att introducera Taubes kulturarv i en ny tappning. Hans visor ligger nära oss alla fast på olika sätt, säger Anna-Lena Wigren. Med på tåget kommer även Sanna Nielsen som inte heller är ett främmande element i Taube-sammanhang. Hon har tidigare spelat tillsammans med bland andra Sven-Bertil Taube i Taubespelen som arrangeras varje sommar på Ängön på västkusten. Anna-Lena Wigren tycker också att en kvinnlig sångerskas medverkan i höstens ensemble breddar det till synes mansdominerade sällskapet.

Bo Sahlén är ordförande i Taube-sällskapet Nordosten och förklarar sin tanke med minneskonserten.

– Vår idé från början var att bidra med en konsert där publiken får medverka, en konsert där alla bryter ut i en enda stor allsång.

Redan den 22 september spelas premiären i Kramfors med anledning av den årliga visfestivalens femårsjubileum. Den 24 och 25 september framförs konserterna i Tonhallen i Sundsvall.