Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har byggt sitt hem på loppisfynd och kreativa lösningar

Familjen Wessel i Matfors har skapat ett personligt och spännande hem fyllt med gamla möbler och inslag från naturen. Efter år med föräldrapenning och studielån har de trollat med knäna och nu har de dessutom fixat ett inspirerande uterum med mycket enkla medel.
– Ibland undrar jag hur vi har fått ihop det, säger Stina Wessel.

Annons

För tio år sedan köpte familjen som består av Stina och Henrik och barnen Oliver och Ellinor, huset vid Övre Rännösjön i Matfors. Huset har renoverats i omgångar och har förändrats en hel del. Familjen föll för den öppna planlösningen men i övrigt såg inte huset ut som de ville. Den vita målarpenseln har gått varm.

– Det var ett trähus, allting invändigt var träfärgat och det var furu, furu och åter furu. Det var riktigt hemskt, men det gäller att se potentialen i vad man kan göra och ha lite visioner om vad det kan bli när det är klart, säger Henrik.

Läs också: Hemvändaren Anna vann färg för 20 000 kronor – ska renovera släkthuset i Matfors

De trivs på landet, de gillar lugnet och att ha naturen inpå knuten. Naturen har också en stor och viktig plats i inredningen. Grenar i olika storlekar finns både i vaser, i taket och som gardinstänger. Stina och Henrik är kreativa i sitt sätt att inreda.

– Vi bor nära naturen och då vill vi ha en del av den inne också, säger Stina.

Stina är en flitig loppisfyndare och runt om i huset står gamla byråer, stolar och saker som Stina förändrar eller behåller som de är.

– Det är en billig inredningsstil när man gillar gamla saker jämfört med om man ska köpa designergrejer. Det skulle inte gå att kombinera med studentliv och småbarnsliv, säger Stina och skrattar.

Läs också: Nu blommar det på den gamla släktgården i Åh

Hon gillar att pyssla och har gjort ballerinor av servetter och ståltråd. Hon klär om lampskärmar och målar lampfötter och en byrå har nyligen målats knallgul med akrylfärg och gipspulver – mitt i natten.

– När jag kom ner i morse var byrån gul och det var den inte när jag gick och la mig, säger Henrik.

I vardagsrummet står ett av Stinas mest udda fynd.

– Jag hittade de här två gamla dörrarna på majbrasan, så jag tog hem dem.

Dörrarna fick en plats mot väggen i vardagsrummet. Att bygga sitt hem på loppisfynd kräver tålamod och ett öppet sinne. Stina har stenkoll på Blocket och på köp- och säljgrupper på Facebook. Stolarna till köket har köpts i omgångar och matplatsen känns lugn trots att det är olika modeller och färger på stolarna.

Uterummet har helt inretts med möbler från loppis och second hand. Ett gammalt matbord med udda stolar har blivit en trevlig matplats och ett avskavt skrivbord ger plats till massor av gröna växter.

– Tanken med uterummet var att det skulle kosta så lite så mycket. Det enda som kostar lite är växterna, säger Stina.

I hörnet mot husväggen står en lastpallssoffa som de satte ihop förra sommaren. Den är täckt med madrasser, virkade filtar och kuddar.

– Det fiffiga med lastpallar är ju att det är lite som att bygga med lego. De kan få så många skepnader beroende på utrymmet, säger Henrik.

I taket hänger stora grenar och en ljusslinga har virats runt dem.

– Det blir mysigt på kvällen, lite som ett månsken, säger Stina.

– Det är udda och lite huller om buller men det är väldigt mysigt, säger Henrik.