Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har järnkoll på röntgenavdelningen

Järnkoll är en sanning i dubbel bemärkelse på röntgenavdelningen i Sundsvall som nyinvigdes i går.
I centrum står den nya magnetkameran som ställer jordnära krav på personalen att hålla koll på alla metallföremål.
– Magnetfältet i kameran är 1 500 gånger jordens dragningskraft, säger Liselott Mafi, tillförordnad klinikchef.

Tio år har det tagit att bygga om röntgenavdelningen på länssjukhuset i Sundsvall. I dag står sig avdelningens maskinpark gott i konkurrensen med de allra bästa sjukhusens, bara snäppet under universitetssjukhusens toppklass.

Att den nya röntgenavdelningen är en helt ny värld, en digital sådan, jämfört med 1998 års avdelning är det ingen tvekan om.

Då analyserades röntgenbilder på film vid ljusskåp. I dag kan röntgenpersonalen göra grundliga utredningar vid sina dataskärmar, ibland utifrån tredimensionella färgbilder.

Tekniken gör dessutom behandlingskonferenser möjliga med alla inblandade läkare på länssjukhuset i Sundsvall och universitetssjukhuset i Umeå.

– Vår granskning blir både snabbare och bättre. Det utvecklar vår diagnostik och våra behandlingsmetoder, säger Liselott Mafi.

Men smakar det så kostar det. 150 miljoner kronor har landstinget lagt på ombyggnationen. Bara den nya magnetkameran, nummer två i ordningen, som installerades i maj kostade 15 miljoner kronor.

Och så var det det där med järnkollen. Magnetkameran kan både alstra fina bilder på kroppens vitalaste organ. Men personalen måste dessutom lägga ned ett grannlaga arbeta på att ta reda på om patienterna har några implantat eller andra rester av magnetisk metall i sina kroppar.

Att föra in magnetiska föremål i kamerarummet kan nämligen sluta illa i det starka magnetfältet.

– I Sverige har vi bara haft incidenter, men utomlands har det inträffat dödsolyckor, säger Liselott Mafi.