Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har satt ljus på sitt hus

Ett hus med gott om ljus finns i Hamn, där Lenny och Anna-Karin Sandberg har sin sommarstuga. Lenny är passionerat intresserad av belysning.
– Jag blir kallad för "spotten" av min fru, säger Lenny Sandberg och skrattar.

Annons

Efter ett intensivt år med bygge och renovering i stugan kan de äntligen njuta lite – av ljuset i höstmörkret. Havet ligger stilla, alldeles intill stugan. Det lyser hos några av grannarna men i övrigt är det mörkt i området och det var avgörande när Lenny och Anna-Karin bestämde sig för att satsa på utomhusbelysningen.

Deras fasad lyser extra fint i den mörka höstkvällen. Lenny har valt att sätta LED-spottar (downlights) under kanten på taket samt lampor på fasaden. Men det tar inte slut där. Trappan som leder ner till havet ska få infällda LED-spottar eller LED-lister och ett altanräcke ska byggas runt den stora altanen.

– Nästa sommar ska jag sätta LED-lister under överliggaren på altanräcket. Då kommer ljuset att falla ner genom ribborna och ge ett jämnt sken, säger han.

Lenny har satsat på utomhusbelysning hemma i villan på Hemmanet också. Där lyser lampor upp fasaden och i trappen har LED-spottar fälts in. En rund altan har också försetts med spottar.

– Jag hade egentligen större planer för belysningen i huset men för två år sedan tog vi över stugan och har satsat energin där istället, säger Lenny.

Sommarstugan har byggts om och till och familjen har ett intensivt byggår bakom sig. De har jobbat i ur och skur och anlitat hjälp när det har behövts. Tillbyggnaden är ett stort rum med högt i tak där hela familjen kan umgås. Och familjen växer så att det knakar, tre vuxna barn och fem barnbarn – än så länge.

– Vi har planer på att flytta hit permanent så småningom. Vi får se hur det blir, vi trivs så bra här, säger Lenny.

Eftersom Lenny gillar lampor och belysning har han hela tiden legat steget före och planerat smart för elen under byggets gång, både inne och ute. Det mesta är inbyggt och han har själv kommit på lösningarna. En elektriker har sedan gjort klart jobbet.

– När jag gjorde utsidan var jag tvungen att tänka till och fundera var allt skulle vara. Här finns inga synliga kablar, säger Lenny nöjt.

Invändigt finns stämningsfull belysning med spottar i taket med dimrar som möjliggör soft belysning.

– Det finns en anledning att han heter "spotten" i andra namn, säger Anna-Karin och skrattar.

När augustimörkret kom kunde familjen för första gången njuta av belysningen och allt renoveringsjobb de lagt ner på sin sommarstuga. Att det är kostsamt att jobba med elektricitet och belysning har inte hindrat dem.

– Det kostar en del men det är det värt. Jag tycker att stugan gör sig bättre med belysning, säger Lenny.

– Vi är så nöjda med hur allt blev, både stugan och belysningen, säger Anna-Karin.