Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper fattiga afrikanska barn

Timrå har fått en egen biståndsorganisation.
Idén föddes när 20-åriga Sara Svensson åkte till Afrika för att hjälpa till på ett barnhem.
Nu har man startat ett fadderprogram, skickat 200 kilo kläder till barnen och samlat in pengar till sjukvård, mat och rent vatten.

Förra hösten åkte Sara Svensson ner till Ghana för att arbeta med välgörenhet.

– Jag har velat göra något liknande i flera år och efter gymnasiet fick jag chansen att åka ner till Afrika som volontär, säger hon.

På plats i södra Ghana möttes hon av en ofattbar misär. De 35 barnen på barnhemmet hade i princip ingenting. Det fanns inget vatten och ingen el, knappt kläder, och maten fick lagas till på öppen eld.

– Två barn, två och fyra år gamla, var nakna eftersom det inte fanns några pengar till kläder.

Sara hjälpte till så gott hon kunde. Via internet hade hon kontakt med sin mamma Maria Lemon i Sörberge. Snart började Maria också engagera sig i barnen, från Sverige.

– Det blev så påtagligt när Sara var där. Hon berättade att de inte hade pengar till mat ibland. Då grät barnen när hon gick med dem till skolan när de gick förbi något ställe där de kunde känna lukten av matlagning, säger Maria Lemon.

Maria Lemon ville göra någonting för att hjälpa till.

– Jag började samla in kläder och pengar här hemma. Och det gick mycket bra. Jag drunknade snart i kläder - och pengar.

Det första klädpaketet som skickades ner möttes av jubel från barnen. Sedan dess har man skickat ner sammanlagt 200 kilo kläder, gamla avlagda klädesplagg som ingen vill ha i Sverige.

– Intresset här var stort och gåvorna många, så jag fick öppna ett konto för pengarna som strömmade in. Jag tog konakt med skatteverket och på deras inrådan startade vi en ideell organisation som fått namnet Childrens home.

Nu har Sara kommit hem till Timrå, men verksamheten har fortsatt växa. Man har skickat pengar till mat och till en stor tank för regnvatten. Barnen har fått en försäkring så de ska kunna få gratis vård, och en skola ska byggas. Childrens Home har också startat ett fadderprogram. Barnhemmet har nu 42 barn och 20 av dem har faddrar.

– Men vi behöver fler faddrar. De betalar 100 kronor i månaden till sitt barn. Det är inte mycket pengar i Sverige men i Ghana gör det stor skillnad. Där tjänar till exempel en snickare 200 kronor i månaden. Fattigdomen är utbredd. 30 procent av befolkningen tjänar mindre än en dollar om dagen.

Om två veckor ska både Sara och Maria åka ner till Ghana för att kontrollera så att allt fungerar bra, och att pengarna går dit de ska. De stannar bara i nio dagar på grund av Ebola-risken.

– Vi är en liten ideell förening och har ju bara funnits i ett år. Men fördelen jämfört med större organisationer är att vi har liten administration och mycket bra koll på vart pengarna går.

Men de utesluter inte att Sörberges egen biståndsorganisation kan växa i framtiden.

– Hjälpbehovet är stort och det finns hur många barnhem som helst i Ghana som inte får någon hjälp.