Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan svaret på frågan om sina kroppar

Annons

Jag sitter i ett badkar med vatten upp till midjan. Framför mig sitter en 16-årig kille som varit med i Idol. Men det här är mitt nya ungdomsprogram Hanna badar med en kändis, och i det gör jag precis som titeln säger – badar med kändisar alltså.

Killen med de bruna lockarna och den sammetslena rösten är en av de där kändisarna. Jag tänker att 13-åriga Hanna hade varit avundsjuk på mig nu. Men som numera vuxen (nåja) 27-åring ser han bara ut som ett litet barn.

Att spela in det här programmet har varit det roligaste jag gjort, men också det svåraste. Med ett helt tv-team i badrummet har jag stått och dragit i baddräkten, skrattandes åt att höftfettet rinner ut på sidorna eller att magen valkar sig.

Inombords har jag emellanåt lipat. Men det kan jag inte visa för övriga redaktionen när jag sålt in den här programidén med ett "Jag är en skön tjej som kan bjuda på mig själv och mina brister!".

Om jag ska vara ärlig, vilket man väl ska, så trodde jag att det skulle vara lättare. Att jag som ofta pratar om vikten av att tycka om sig själv som man är faktiskt skulle klara av att göra det fullt ut.

Jag frågar 16-åringen i badet om hans förhållande till sin kropp, och det är som att han inte förstår frågan? I stället kopplar han svaret till att vara en bekväm person överlag.

Det är genomgående för alla killar jag intervjuar i badet. De tänker inte så eller förstår frågan som något annat. En kille med en miljon följare på Youtube ger ett svar på frågan som om det handlar om att våga vara naken eller inte.

Helt andra svar får jag av de tjejer jag badar med. Där kopplas frågan direkt till den egna kroppen. Jag är ganska komplexig, svarar en tjej som nyss fyllt 17 och skriver om kläder.

En annan tjej som haft en blogg sen hon var 9 år och fått ta emot kommentarer kring sitt utseende lika länge svarar att hon aldrig visar att hon blir ledsen, det är att förlora menar hon. Sen poängterar hon att hon är nöjd med sitt utseende men säger att det får man väl heller inte tycka.

Tjejerna i badet kan ge mig svar på kroppsfrågan eftersom de ställt sig frågor om sina kroppar så många gånger förr. Hur ser jag ut? Är jag tillräckligt smal? Vad tycker han om min kropp? Hänger mina bröst? Går mina lår ihop?

Duger jag?

Själv har jag ställt mig dem i över ett decennium, om inte längre. Och när socialstyrelsen märker ätstörningar som en folksjukdom som var femte tjej upplever, finns det svart på vitt att det här med att vara tjej och tänka på sin kropp är en jävla epidemi.

Så när jag sitter där i badet och lyssnar på killen som ger ett svar på en fråga han inte ställt sig själv förr – bestämmer jag mig för att stryka frågan ur manus. Aldrig mer vill jag fokusera på kropp eller komplex med gästerna.

Jag andas ut, låter magen valka sig och höftfettet rinna ut, och tänker att kanske kanske kan det vara en liten del i botemedlet på den här epidemin.

Hanna Persson

Bloggare, poddare och programledare