Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De knäckte min nacke"

Han var full, störig och polisen tog honom när han var på väg hem efter en krogrunda.

– Plötsligt hörde jag hur något krossades bak i nacken. Jag blev jätterädd och bad att få åka till sjukhuset. Men i stället kastade de in mig i en fyllecell, säger Robert Lönnelid från sjukhussängen.

Först på fredagsmorgonen släpptes han ut från arresten och kunde med hjälp av sin son ta sig till akuten.

– Efter röntgen konstaterade läkarna att två kotor i nacken är söndertrasade. Nu väntar en riskfylld operation i Umeå och jag är livrädd att bli förlamad, säger Lönnelid.

Han berättar om en natt i arresten med dödsångest och kraftiga smärtor.

– Jag kommer att kämpa och se till att något liknande inte händer igen. Poliserna gjorde det här med mitt liv som insats, säger Robert Lönnelid.

Kvällen började med en krogrunda och en hel del öl. På ett ställe stötte han på en tidigare bekant och de började munhuggas.

– Jag är känd för att synas och höras. Jag sticker ofta ut och tycker det är ganska kul att retas ibland, säger Robert Lönnelid.

Plötsligt dök en polisbil upp.

– Jag stod utanför krogen och frågade poliserna vad som hänt. Men jag fick aldrig något riktigt svar på det.

Robert Lönnelid berättar att han gående begav sig hemåt för att sova. Han märkte efter en stund att poliserna följde efter honom och han tyckte det var skumt.

– Jag låg hemma och sov när pappa ringde mig och sa att poliserna var efter honom. Jag tittade ut genom fönstret och sa åt honom att komma in och lägga sig. När pappa gått in genom porten ser jag två poliser springa fram, berättar Victor Lönnelid.

Han gick ner i trapphuset och de kvinnliga poliserna ropade att de ville bli insläppta för att prata.

– Jag släppte in dem och när jag frågade vad de ville satte de på mig handfängsel, säger Robert Lönnelid.

Han kände sig provocerad och försökte ta sig loss.

– Flera gånger frågade jag och Victor vad jag hade gjort. Jag var ju på väg hem för att lägga mig. Jag tyckte de använde övervåld och bad min son filma med sin mobiltelefon.

I det tumult som uppstod tillkallade poliserna förstärkning.

– När jag sedan satt med handfängsel i polisbilen kom en polisman som tryckte ner mitt huvud mellan knäna och det var då jag hörde hur något krossades. Jag sa till dem att jag inte kunde andas och att något gått av. Men polisen sa bara att jag var ett jävla svin, minns Robert Lönnelid.

När han kom fram till arrestlokalen kunde han inte gå själv.

– Ena benet och en hand hade domnat så två poliser tog tag i varsin arm och släpade in mig. De sa att jag skulle ta av mig skorna, men jag kunde inte. Jag hade fruktansvärt ont och var livrädd. De slet av mig skor och kläder innan de kastade in mig i en fyllecell. Där blev jag liggande på betonggolvet. Jag ville bara gråta för jag visste att något hänt med min nacke, men vad jag än sa fick jag inte komma till sjukhuset. Jag hade dödsångest, säger Robert Lönnelid.

Morgonen därpå ledsagades han in till ett förhörsrum och blev delgiven misstanke om våldsamt motstånd.

– Jag anser att poliserna använde kraftigt övervåld. De har en samhällsfunktion och ska hjälpa allmänheten – inte se det som en chans att spöa upp folk. Det här hade lika gärna kunnat bli en ny Osmo Vallo historia, säger Lönnelid som anmält polisen för misshandel.

– Robert är rädd inför operationen. Nu har läkaren förklarat att om han inte låter sig opereras riskerar han att bli helförlamad nedanför nacken. Minsta knyck eller snedvridning kan ställa till det. Senast på måndag planerar de för operation, säger Robert Lönnelids fru Tina.