Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kunde lika gärna ha vaskat champagne i medlemmarnas kök

Annons

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström avgår vid nästa kongress som hålls i maj i år. Tills dess sitter hon kvar. Det meddelade hon vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Hon bad medlemmarna om ursäkt och presenterade också det som förbundet kallar "en kraftfull åtgärdsplan".

Frågan är om det räcker för att blidka tusentals rasande medlemmar.

På torsdagen publicerades en undersökning från Aftonbladet/Inizio vill en majoritet även Kommunals styrelse ställer sina platser till förfogande.

Antalet medlemmar som begärt utträde ur Kommunal närmar sig 10 000 personer. Många har gjort klart för fackförbundet att de lämnar om Annelie Nordström stannar.

Det stora raseriet är lättbegripligt.

Kommunal organiserar några verkligt underbetalda yrkesgrupper. Att hitta undersköterskor med specialkompetens på hvb-hem eller sjukhus som efter flera års hårt arbete med nöd och näppe lyckats kravla sig över 20 000-kronorsstrecket för en heltidstjänst är inget ovanligt.

Det är dessa medlemmar – en stor majoritet är kvinnor – som Kommunal har att värna om.

Kommunal lyfter med all rätt jämställdhetsargumenten. Att en industriarbetande man har flera tusen kronor mer i månaden i lön än en undersköterska som gör långa och tunga pass på äldreboendet.

Kommunals argumentation går att läsa om i rapport efter rapport. "Byt lön – dags för jämställda löner", "Pensionen är en kvinnofälla" är bara ett par exempel.

Förbundet har också genomfört en mängd kampanjer i feministisk anda, som den om porrfria hotell.

I verkligheten är Kommunal långt ifrån idealen, har Aftonbladets granskning tydligt visat.

Att Kommunal försöker göra pengar på att äga såväl en kursgård samt krog- och konferensanläggningen Metropol Palais på Sveavägen i Stockholm är illa nog (dessutom har det gruvligen misslyckats, Kommunal har gått back med sisådär 320 miljoner kronor sägs det). Att anläggningen dessutom bjuder in en porrstjärna för lite vuxenunderhållning är förstås mer än genant.

Lägg till den långa listan av galenskaper dessutom att Kommunal fifflat med bostäder och att Annelie Nordström liksom andra höjdare i Kommunal har semestrat med vänner och familj på den egna konferensanläggning på ön Marholmen. Utan att stå för notan.

Läs mer: Kväv ministrars bostadsfiffel i sin linda

De kunde lika gärna ha åkt runt i Sverige och vaskat champagne i medlemmarnas kök.

Kommunal har lekt med medlemmarnas pengar och samtidigt mist deras förtroende.

Den åtgärdsplan som Kommunal presenterat är omfattande. Man ska undersöka hur insyn, kontroll och internrevision fungerar. Dessutom lyfte Annelie Nordström frågan om att fackförbundet har en otidsenlig kultur vilket bland annat syns i policys om resor, gåvor och alkohol. Det hör inte till vanligheterna att en hög fackföreningsledare erkänner något sådant och är något för övriga fackförbund att fundera på.

För Kommunal är det helt nödvändigt att denna åtgärdsplan verkligen ger resultat.

Medlemmarna förväntar sig en nystart och ett Kommunal utan fiffel och fackpampsbeteende.