Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lever året runt i sin sjöbod i Mellanfjärden: "Folk blir helt tagna"

När ungarna flyttat ut förverkligade Micke Tapper och Helena Jonsson planen att göra permanentbostad av den gamla sjöboden. Nu bor de på 60 kvadrat i ett hem där det kluckar under köksgolvet och där morgondoppet kan tas direkt från verandan utanför köksfönstret.

– Man blir gärna hemmablind efter ett tag och tänker att det inte är så speciellt att bo så här... Men det är det ju, med vattnet och de gamla miljöerna alldeles inpå så där. Man påminns av folk som kommer hit och blir helt tagna och som tycker att det är jättehäftigt, säger Helena Jonsson.

– Ja, till exempel kan vi ju bada direkt från altanen här utanför köket, säger Micke Tapper.

2006 övertog Helena och Micke den gamla sjöboden i Mellanfjärdens fiskeläge från Helenas föräldrar.

– Pappa fick den i sin tur av en morbror. Han tror att den kan ha byggts någon gång på 1800-talet, berättar Helena.

Ända fram till 2006 användes byggnaden som sjöbod och den var helt oinredd.

– På loftet var det fullt av gamla nät som hängde, vi åkte till tippen med hur mycket som helst, berättar Micke.

Under många år fixade de på lediga stunder med sjöboden och med tiden började det alltmer likna den sommarstuga de ville ha vid sidan av boendet i Hudiksvall; med badrum, hall och kök på nedervåningen och allrum och två sovrum uppe.

– När vi inredde vår bod behöll vi den gamla stommen, så att det fortfarande ser ut som i äldre dagar. Vi hade inte ens i tankarna att riva och bygga nytt, som många häromkring har gjort, säger Helena.

När barnen blivit vuxna och flyttat ut var tiden inne för paret att pröva på att bo året runt i Mellanfjärden.

– Går det så går det, annars får vi bara flytta någon annanstans, så tänkte vi, säger Helena.

Nu går de mot sin tredje vinter och de har inte ångrat sig. Visserligen har resvägen blivit lite längre till jobbet för dem båda, men en timme i bil per dag står man lätt ut med, menar de.

Sammanlagt är de fem bofasta familjer i de bodar som ligger på Helenas och Mickes gata i Mellanfjärden och den härligaste tiden i ett fiskeläge är så klart från våren och fram över sommaren, menar Helena.

– Då känner man att det är underbart. Sen blir det gärna lite ruggigare mot hösten. När det blåser mycket hör man hur det kluckar under köksgolvet, det hörs jätteväl, säger Helena och skrattar.

Närheten till vatten har sina underbara fördelar, men det innebär också en oro när vatten­ståndet är högt.

– För några år sedan var det lite nervöst. I andra delen av boden, där båten ligger, gick vattnet upp till bryggkanten, och när vi gick här inne kände vi att vattnet var precis ända upp under golvet. Men vi klarade oss från vatten in i boden, berättar Micke.

Att bo i en sjöbod innebär att man i mångt och mycket är styrd av regelverk kring byggande och restaurering.

– När vi började bygga var det inte lika hårt, reglerna har blivit stramare sedan dess, och vi har ju behållit mycket – som fasad och fönster – som det var. Men annars vet jag att det finns särskilda regler just för fönstren – om man får ha spröjs eller inte. Man får heller inte bygga balkonger hur som helst eller måla i vilken färg som helst.

– Boden ska vara röd med en svart dörr till exempel, säger Micke.

Atmosfären i Helenas och Mickes hem är ljus, luftig och mysig, trots de få kvadraten, och överallt ser man spår av hemmafix. Avlastningsbordet i köket är gjort av en lastpall med gångplattor som bordsskiva. Sänggaveln är också tillverkad av lastpallar, hyllorna i hallen av gamla lister och bräder, gamla bakformar har fått nytt liv på en silverbricka som ljuslyktor ... Och det är Helena som ligger bakom kreativiteten. Micke kallar henne ”Ernstig”.

Men de är inte färdigfixade än, det finns fler planer att förverkliga. Kaminen kommer på tal. Helena vill ha en, men Micke är tveksam. Han är ju från Delsbo och vill hellre ha det lite svalt inomhus, hävdar han.

– Vi måste också göra något åt underredet, det är dåliga stolpar. Och sedan är det frågan om det blir en stenkista eller nya pålar, men det är inte bara nu när vi en gång byggt klart. Med facit i hand skulle vi förstås ha gjort det innan ombyggnationen, säger Helena.

Vilka är de stora fördelarna med att bo så här?

– Det är lugnt och skönt och nära till vatten och bad, säger Helena.

– Vi har ju restaurang Sjömärket alldeles intill och på somrarna lever det upp väldigt här, med alla sommargäster, säger Micke.