Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De öppnar gårdsmejeri i Lövberg

Platsen där huset ska stå är sprejat med gul färg i snön och huset ligger på tomten, inpackat i plast.
– Vi startar ett litet mejeri för att göra närproducerad ost, säger Lena Liljemark.

På tomten till den gamla bondgården i Lövberg är tomten markberedd.

Byggnaden är levererad och ligger inpackat i plast.

– Vi startar ett litet mejeri för att göra närproducerad ost, den första april ska vi vara i gång, säger Lena Liljemark.

Lena gick en kurs i bland annat ystning på mathantverksskolan Eldrimner utanför Östersund.

Hon fick blodad tand och ville starta upp ett litet gårdsmejeri. Utmaningen var att få med Magnus på tåget. Han nappade och gick en ysterikurs.

– Förhoppningsvis kan jag jobba deltid åt bonden som vi tar mjölken ifrån, och resten av tiden i mejeriet, säger Magnus Isaksson.

Lena Liljemark tror att de som ostproducerande par är en ganska bra kombination som kompletterar varandra.

– Magnus är teknisk och har bra tålamod. Osten ska röras om i flera timmar och det är nog inte min grej, säger hon och skrattar.

Lena kommer från en företagarfamilj och tycker att det är roligt med marknadsföring och försäljning.

– Vi kan jobba med olika saker, jag är entreprenören och sköter produktutvecklingen. Det är jag som startat firman, så det är mitt företag.

Ostarna tänker de sälja på lite mindre, närliggande matbutiker.

– Idén med närproducerat faller ju om man börjar skicka ostar till Skåne, säger Magnus.

Matrummet har blivit testmejeri, där de gör ostprov med olika smaker och kvalitet. Till kaffet bjuds en provsmakning av en smakrik Brie gjord på opastöriserad mjölk.

– Jag tycker det är fränt att kossorna går här utanför och betar gräset med sin speciella bakteriekultur, vi gör vår ost med samma bakterier och slutligen förvarar vi osten i jordkällaren. Då får vi en unik ost som bara finns här. Pastöriserar vi mjölken dödar vi bakterierna och går miste om mycket av smaken, säger Lena Liljemark.

Ost är inte den enda mejeriproduktion som paret vill producera på gården. Planer finns att utöka sortimentet med fil och yoghurt.