Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De privata alternativen har bättre arbetsmiljö och löner – varför sätta stopp för det?

Annons

Replik på V: Låt inte riskkapitalbolagen få gå före dina intressen, ST 28/2.

För Vårdföretagarnas medlemsföretag är medarbetarna nyckeln till vård och omsorg kvalitet. I den senaste Jobbhälsobarometern, som görs av Sveriges företagshälsor, framgår det att privata vård- och omsorgsgivare genomgående har en bättre arbetsmiljö, och enligt SCB är sjukfrånvaron också lägre.

Även lönerna ligger i genomsnitt högre i de privata alternativen. Sjuksköterskor tjänar 1 800 kronor mer i månaden än sina kommunala kollegor, och undersköterskor med Vårdföretagarnas kollektivavtal tjänar 500 kronor mer i månaden.

När medarbetare nu har möjlighet att välja arbetsgivare stärks också villkoren för alla medarbetare i sektorn, oavsett regi. Den möjligheten vill Vänsterpartiet avveckla.

I äldreomsorgen visar undersökningar att kvaliteten i privat driven verksamhet får lika eller högre resultat som den kommunala. Socialstyrelsens senaste undersökning visar att privat drivna äldreboenden har bättre resultat på 18 av 27 kvalitetsparametrar, jämfört med kommunala äldreboenden.

Det regeringsförslag som Vänsterpartiet drivit fram innebär att företagens överskott ska begränsas till mellan noll och två procent. I praktiken innebär det tvärstopp för de privata alternativen. En sådan utveckling gynnar varken medarbetarna i omsorgen eller våra äldre.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Läs också:

Almega: Konsekvensutred vinstförbudet i välfärden

► S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

► Nio av tio skol- och omsorgsföretag får svårt att överleva om regeringen stoppar vinsterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons