Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De protesterar mot sämre akuthjälp till åldringar med hemtjänst

Hemtjänstens larmgrupp ska läggas ner.
De rycker ut när åldringar och andra hemtjänstkunder behöver akut hjälp.
– Det blir vårdtagarna som drabbas, säger personalen.

Annons

Hemtjänsten i Sundsvall håller på att organiseras om. En del i omorganisationen är att den så kallade larmgruppen ska försvinna från och med den nionde december.

Gruppen består av åtta anställda som rycker ut när hemtjänstbrukarna behöver akut hjälp, utöver de schemalagda besöken av hemtjänsten. Gruppen åker ut när hemtjänstkunderna trycker på sina larmknappar i bostäderna. Det kan till exempel vara en rörelsehindrad som fallit och inte kan ta sig upp, eller någon åldring som plötsligt behöver hjälp med ett toalettbesök eller något annat vardagligt bestyr.

Planen nu, med nedläggningen av larmgruppen, är att de akuta utryckningarna istället ska skötas av den ordinarie hentjänstpersonalen.

Men larmgruppens anställda är kritiska och menar att nedläggningen kommer att ställa till problem för hemtjänsten – och kunderna.

– Det betyder att den som är hemma hos en kund kanske måste avbryta mitt i besöket och rusa iväg till en annan som larmar. Det kommer att ge kunden sämre hjälp samtidigt som det blir stressigare för personalen, säger Ingrid Ödmark-Jisfält, Mattias Berglund och Madelene Eriksson i larmgruppen.

Ett annat problem är att hemtjänstens personal oftast kommer ensamma, medan larmgruppen åker två och två. De måste vara två om de till exempel ska utföra tunga patientlyft, eller när den ena måste ta hand om en skadad eller sjuk gamling medan den andra larmar ambulans.

Larmgruppens anställda är också kritiska till informationen - eller bristen på information - de fått inför nedläggningen.

– Vi vet inte vad som händer med oss när våra jobb försvinner. Vi kommer att omplaceras inom kommunen men vi vet inte till vad. Vi har gjort flera påstötningar och frågat gång på gång men aldrig fått något svar. Informationen är under all kritik.

De anställda vill vara med och påverka organisationsförändringen, och har också fått löfte om att de skulle få det när beskedet om nedläggningen kom. Men om fyra veckor läggs deras grupp ned och ännu så länge har ingen i kommunledningen visat något större intresse för deras åsikter.

– Vi är oroliga över hur det ska bli. Det här är en jättedålig personalpolitik.

Läs mer:

Privata hemtjänstföretag tvingas spara

Sundsvallspolitiker försvarar förändringen av hemtjänsten

45 miljoner sparas på hemtjänsten