Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De röd-gröna vill bilda koalition

Vänsterpartiet fick kasta in handduken om budgetreglerna.
Nu fördjupar den röd-gröna oppositionen samarbetet, bildar fem arbetsgrupper med sikte på en gemensam politiskt plattform före valet 2010 – och en koalitionsregering efter valet.

– Nu kommer vi att söka väljarnas förtroende för att bilda en röd-grön regering – vi tre partier tillsammans, säger socialdemokraternas (s) ledare Mona Sahlin.

S, miljöpartiet (mp) och vänsterpartiet (v) kallade till presskonferens på söndagen. Intill Sahlin stod mp:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand – och v-ledaren Lars Ohly.

Budskapet var att målet är en koalitionsregering efter valet 2010. Ett par verktyg för att nå dit är att en gemensam regeringsplattform läggs våren samma år, liksom en gemensam ekonomisk-politisk motion.

– Det är ett röd-grönt samarbete som ska stå emot den moderatledda regeringen, säger Sahlin.

De tre partierna ser tre stora politiska utmaningar: jobbkrisen, klimatkrisen och ”otrygghetskrisen” – efter regeringens åtgärder i trygghetssystemen.

– Mycket av det som de borgerliga har raserat måste vi bygga upp på ett modernt och trovärdigt sätt, säger Peter Eriksson.

Partierna fördjupar nu sitt samarbete. Fem gemensamma arbetsgrupper bildas till årsskiftet – en för jobb och ekonomi, en miljögrupp, en välfärdsgrupp, en storstadsgrupp mot segregation och en grupp som ska hantera utrikes- och säkerhetspolitik. De ska sedan presentera sina resultat våren 2010.

– I stor utsträckning blir det en gemensam politik vi siktar på till valet, säger Eriksson.

Men samtidigt med den gemensamma plattformen ska partierna också lägga egna valmanifest.

Bilden utåt är att två månaders interna röd-gröna strider är över.

Den 8 oktober meddelade s och mp att de inleder samarbete för att bilda koalitionsregering efter valet 2010. Sahlin sade då att v lämnats utanför eftersom partiet inte accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna.

Samtal mellan partiernas ekonomiska talespersoner räckte inte för att enas. Men i den nu slutna överenskommelsen, efter samtal mellan partiledarna, är ”partierna överens” om budgetreglerna, samt om riksdagens penningpolitiska mål, riksbankens självständighet och hantering av investeringar.

Ohly säger att det är ingenting han ”är särskilt glad över”.

– Vi ändrar inte uppfattning, men vi accepterar dem.

– Det här är det pris vi är beredda att betala, fortsätter han.

Sahlin fick ett par dagar efter utspelet i oktober, och efter påtryckningar inom sitt eget parti och LO, göra ”en halv pudel” och säga att inga dörrar är stängda för v. Nu fick hon frågan om det var ett misstag att vara så definitiv.

– Det var ett stort misstag att inte få besked om budgetreglerna tidigare, svarar hon.

Fredrik Reinfeldt, statsminister och moderatledare, vill bedöma de röd-grönas trovärdighet inför valet utifrån hur långtgående överenskommelser de lyckas nå. Men han tror att oppositionen får mycket svårt att enas om grunderna i skattepolitiken.

– Det här är ju ett alternativ som är djupt splittrat i sin syn på skatter, säger Reinfeldt.