Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skänkte 14 000 till Lyxzéns punkbolag

/
  • MECENATER. Kristian Ivarsson och Rickard Selvehed är medlemmar i NNBKS – Norrländskt nätverk för befrämjande av kulturellt slammer – som i dagarna har donerat  14 000 kronor till skivbolaget Ny Våg. ”Det är viktigt att  poängtera att det här är ett bidrag helt utan krav”, säger Kristian Ivarsson.
  • RESULTATET. De 14 000 kronorna ska gå till släppet av en vinylversion av Umeåbandet Regulations album ”To be me”. ”Att släppa den på vinyl är viktigt. Skivförsäljningen vid konserter är ett värdefullt tillskott för turnérande band ska kunna gå runt”, säger Rickard Selvehed.

Skulle du betala tusentals kronor för att hjälpa ett okänt punkband att ge ut en skiva?

Det är precis vad medlemmarna i Norrländskt nätverk för befrämjande av kulturellt slammer har gjort.

I dagarna skänkte man 14 000 kronor till skivbolaget Ny Våg för att ge ut en vinylskiva med punkbandet Regulations.

– Det känns väldigt bra, säger initiativtagaren Rickard Selvehed.

Annons

I en tid av illegal nedladdning är det få som kan tänka sig att betala för musiken de lyssnar på.

Sundsvallsbaserade Norrländskt nätverk för befrämjande av kulturellt slammer gör precis tvärtom. De skänker, utan förbehåll, 14 000 kronor till det Umeåbaserade skivbolaget Ny Våg, som drivs av hardcorelegendaren Dennis Lyxzén – känd från band som The Refused, The International noise conspiracy och Ac4.

Pengarna ska användas till att ge ut en vinylutgåva av Umeåbandet Regulations kommande album.

Initiativtagare till projektet är Sundsvallskillen Rickard Selvehed, som har ett förflutet i Sundsvallsbanden Endflow och Java.

 

Stort engagemang

Han förklarar bakgrunden till den osjälviska donationen:

– Det hela har sin grund i att jag snackade med Dennis Lyxzén och medlemmarna i Ac4 senast de spelade på Pipeline.

– Vi tog en öl efter konserten och började prata om musik och den ekonomiska sidan av branschen. Dennis berättade om hur han precis sålt sin bil för att ha råd att driva sitt skivbolag. Jag blev helt tagen av hans engagemang och erbjöd att samla ihop 20 000 kronor för att stödja bolaget, säger Rickard Selvehed.

 

Fick uppbackning

Även om Rickard undrade vad han gett sig in på dagen efter så stod han fast vid sitt erbjudande. Han fick även uppbackning av kompisen Kristian Ivarsson, som menade att han måste fullfölja det han lovat.

– Jag ringde upp Dennis dagen efter för att försäkra honom om att det inte bara var snack. Jag öppnade ett bankkonto och gjorde en insättning på 3 500 kronor. Sen började jag ringa runt till folk jag trodde kunde tänkas vara intresserade.

Det visade sig vara lättare att få folk att nappa på aktionen än vad han trott.

– Mitt argument var ”hur mycket musik har inte du laddat ner gratis via internet” och det fungerade. Nu lägger vi de här pengarna på ett litet bolag i stället. Det blir någon slags Robin Hood-handling av det hela, säger Rickard Selvehed.

 

”Helt kravlös donation”

Nästa steg i projektet var att bestämma vilken skiva man ville sponsra.

– Det har skett helt demokratiskt. Alla har fått vara med och bestämma vilket album som skulle få pengarna. Vi har ett antal medlemmar som vill vänta med att bidra till kommande projekt, nu deltar tio personer i donationen, säger Rickard Selvehed.

• Och ni får ingenting tillbaka, även om skivan skulle sälja bra?

– Nej, det var en av sakerna jag var klar med från början. Det är en helt kravlös donation. Vi har haft funderingar, inför framtida projekt, att man kanske skulle låta en viss procent av ett eventuellt överskott gå tillbaka till nätverket för att kunna komma andra till godo, men det är bara ett förslag än så länge.

 

”Helt fantastiskt”

I dagarna överfördes pengarna till Ny Vågs konto och reaktionerna var naturligtvis översvallande.

– Jag tycker det är helt fantastiskt att människor kan göra en sån här grej. Vi är ju ett litet skivbolag med otroligt små marginaler, så att få pengar på det här sättet är otroligt värdefullt. Vilka eldsjälar, säger Dennis Lyxzén då vi ringer upp för en kommentar

– Jag måste erkänna att jag hade svårt att tro Rickard när vi först snackade om det, men det visade sig ju vara sant. Helt otroligt, fortsätter han.

Rickard Selvehed säger att man gärna stödjer andra projekt i framtiden, det finns dock vissa kriterier som ska uppfyllas.

– Det ska vara musik från Norrland och det ska vara skramligt. Vi som är med i nätverket har ju en förkärlek för punken och det är en genre som behöver stöd. Det är antagligen lättare för band från Stockholm. Därför vill vi främja det Norrländska slamret, säger han.

Annons