Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De slöjdar hjärtan för kärleken

Kärlek och vänskap går att visa på många olika sätt.
Med luffarslöjd, broderi och virkning skapade deltagarna egna hjärtan.
– Jag ska kanske hänga upp mitt hjärta i rummet, säger Mustafa Rahmati.

Annons

Medelpads Hemslöjdsförening vill sprida kärlek mellan människor och länder med hjälp av slöjd. På Alla hjärtans dag bjöd de in allmänhet och fyra slöjdare till Kulturmagasinet. Teknikerna var många och materialet var gratis.

– Hjärtat är en väldigt gammal form som har följt slöjden i många olika uttryck. Det är en urform, säger Lena L Byström.

Handledaren Maisa Pichgah hade med sig tonåringar från ungdomsboendet Estonte. Mustafa Rahmati har varit i Sundsvall i tre månader. Han går i skolan på Västermalms gymnasium och tränar judo på fritiden.

Med full koncentration trädde han pärlor på den hjärtformade ståltråden. På frågan vem han vill ge hjärtat till dröjer han med svaret.

– Jag ska kanske hänga upp den på rummet. Eller så ger jag den till handledaren. Hon är bäst.

En av de yngre slöjdarna var Thyra Juhlin. Femåringen sydde med säker hand en ficka med många olika hjärtan. Lisa Pähn, som för två år sedan vann tävlingen "Hela Sverige syr", satt bredvid Thyra och berömde henne.

Läs mer: Sundsvallstjej vann "Hela Sverige syr"

Hemslöjdsföreningens medlemmar är mestadels medelålders kvinnor men de ser en liten tillväxt av yngre slöjdare.

Fler och fler hjärtan fyller borden i Kulturmagasinet. Lena L Byström från föreningen ser nöjd ut när hon tittar ut över alla slöjdare.

– Vi slöjdar hjärtan för kärlek mellan människor och länder och för jorden vi bor på, säger hon.

Läs också: Hjärtebarnet Thea är en kämpe som höll sig kvar i livet trots en tuff start.