Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De små stegens tyranni på landsbygden

Vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) ser hur människor drabbas när företag läggs ner, butiker och service stängs ner och lantbrukare får allt svårare att överleva.

Många journalister åker ut till lättillgängliga och exotiska förorter för att skriva om utanförskap. Har de helt missat det som sker under tiden, att allt fler av Sveriges stora aktörer sviker landsbygden som utarmas allt mer?

Landsbygden behöver bredband, bra kommunikationer, småföretagare, butiker och banker. Utan detta stannar landsbygden. En lösning är att ge landsbygdens företrädare större plats i den politiska skaran, där man med ytterligare mandat kan påverka våra beslutsfattare.

Läs också: Utveckla landsbygden – satsa på bredband och billigare kollektivtrafik

När beskedet kom att Ericsson varslar 3 000 i Sverige, då var regeringen på alerten och aviserade om stödinsatser. Vattenfall klippte nästan samtidigt 40 jobb i Jokkmokk. Vilka stödinsatser fanns då för dessa 40 jobb som betyder så oerhört mycket i en glesbygd?

Regeringen kan inte fortsätta att bara se kriserna inom Sveriges stora industriföretag i storstadsområdena, de måste även värna om företagarna på landsbygden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sedan 80-talet har antalet mjölkbönder halverats var tionde år. Liknande utveckling ses inom de andra gröna näringarna.

Telia kapar kopparledningar utan att först se till att det finns ett väl fungerande alternativ. Svaret blir ofta: Bredband via fiber, något som ännu inte finns i glesbygd eller landsbygd.

Postnord måste fortsätta leva upp till sitt samhällsuppdrag. Om förslaget om glesare postgång blir verklighet så är det ett dråpslag mot småföretagare utanför storstäderna.

Läs också: Miljöpartiet: Landsbygdsprogrammet ska vara levande

Coop vars butiker en gång i tiden stod för närheten och tryggheten, var de första att överge landsbygd och glesbygd. Var finns solidaritetstänkandet från kooperationens sida?

Banktjänsternas digitalisering fördjupar klyftan mellan stad och land. De flesta kontor som läggs ner eller slutar med kontanter ligger på landsbygden. Förutom privatpersoner drabbas många föreningar och småföretagare som tvingas ta hand om dagskassorna själva. Det är djupt stötande att se hur storbankerna struntar i sina kunder, medan staten och skattebetalarna förväntas hålla dem under armarna när de vacklar. Om inte bankerna tar ansvar för sina kunder på landsbygden måste de kanske tvingas att göra det genom lagstiftning.

Landsbygdspartiet oberoende vill införa en skyldighet för bankerna att hantera kontanter. Både uttag och insättning ska vara möjlig på samtliga bankkontor. Riksbanken skall se till att en fungerande kontanthantering finns i hela landet.

För Landsbygdspartiet oberoende genom:

Erland Nilsson, Råneå

Erika Sörengård, partiordförande, Ervalla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel